latinica  ћирилица
21/09/2023 |  11:30 ⇒ 13:44 | Autor: SRNA

Zar ubistvo djeteta nije dovoljan dokaz za Sud BiH?

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac ocijenila je sramnom, bezobraznom i dvoličnom odluku Suda BiH da odbaci u potpunosti optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine, navodeći da je to još jedan primjer dvostrukih aršina prema Srbima i dokaz da nema svrhe da postoje Sud i Tužilaštvo BiH.
Foča, Gornja Јošanica:  stradali 19. decembra 1992. godine, na kućnom pragu - Foto: SRNA
Foča, Gornja Јošanica: stradali 19. decembra 1992. godine, na kućnom praguFoto: SRNA

Komentarišući pojašnjenje ove odluke za odbacivanje optužnice - da je razlog za to jer "nisu obrazloženi činjenični navodi o krivičnim djelima", Graorčeva je rekla da je to žalosno, te upitala - zar ubistvo djeteta od dvije godine nije dovoljan dokaz?

- I za očite slučajeve ratnih zločina nema volje za osudom, zar ubistvo djeteta od dvije godine nije dovoljan dokaz, zar sve ijedna civilna žrtva Јošanice ne zaslužuje da zločinci budu kažnjeni? - upitala je Graorčeva, naglasivši kako je moguće pod takvim principima živjeti i vjerovati u pravo i pravdu u BiH.

- To se moglo i očekivati. Zar da u BiH procesuiraju i osude Bošnjake za zločine nad Srbima, i to komandante!? - navela je ona.

Graorčeva je zapitala da li je ovo do sada bilo samo mazanje očiju srpskog naroda da će se zločinci naći pred licem pravde.

- Zar je moguće da samo kada je riječ o našim žrtvama za njih nema dovoljno dokaza, nije ispoštovana procedura, nisu obrazloženi činjenični navodi? Sramno, bezobrazno, dvolično! Dvostruki aršini prema nama u ovome, kao i u drugim stvarima koje se tiču rata - istakla je Graorčeva za Srnu.

Ona je zaključila da, ako se jedan ovakav zločin, kao što je zločin u Јošanici kod Foče 1992. godine, ne može procesuirati, onda zaista nema svrhe da postoje ni Sud, ni Tužilaštvo BiH.

Sud BiH odbio je optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine.

Iz Tužilaštva su naveli da će se žaliti na ovu odluku Suda.