latinica  ћирилица
21/09/2023 |  12:00 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Mijatović pisala Stevandiću zbog Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada NVO

U pismu predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izražava zabrinutost zbog Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koja je uvrštena na dnevni red sjednice Narodne skupštine zakazane za 26. septembar 2023.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Mijatović naglašava da Nacrt zakona kojim se uspostavlja poseban pravni režim za nevladine organizacije koje primaju bilo koji oblik stranog finansiranja ili druge pomoći stranog porijekla izaziva zabrinutost za ljudska prava, kao što je navedeno i u zajedničkom mišljenju Venecijanske komisije i OSCE-a.

- Legitimni cilj povećanja transparentnosti rada NVO ne treba tražiti nesrazmjernim ili diskriminatornim sredstvima, nauštrb efektivnog uživanja ljudskih prava i sloboda - kaže Mijatovićeva.

Ona naglašava "pozadinu sve restriktivnijeg okruženja za civilno društvo" u Srpskoj, te poziva predstavnike u NSRS da ne glasaju za usvajanje ovog nacrta zakona i da osiguraju sigurno i povoljno okruženje za nevladine organizacije i branioce ljudskih prava, u skladu sa relevantnim standardima Savjeta Evrope.