latinica  ћирилица
21/09/2023 |  12:05 ⇒ 28/09/2023 | 09:40 | Autor: RTRS

Smajlagić: Sanjam evropski Borac

Irfan Smajlagić, trener rukometaša Borca i nekada najbolje desno krilo, rekao je za Radio Republike Srpske da od prvog dana dolaska u Borac razmišlja o njegovom evropskom putu i o tome da igrače pripremi da budu konkurentni za Evropu.
Irfan Smajlagić - Foto: RTRS
Irfan SmajlagićFoto: RTRS

Nekada najbolje desno krilo svijeta, iskusni rukometni stručnjak i trofejni rukometaš ove sezone je sjeo na klupu kluba u kojem je stekao punu igračku afirmaciju. Pamti i ona uspješna vremena, ali i ova manje uspješna kada su u pitanju rezultati.

- Upoređivati kvalitet današnjih igrača sa onim koji su neki igrali je teško. Kvalitet je sada dosta niži, što ne znači da se ne može podići, ali to se mora uraditi kroz sistemski rad. Teško je to sve porediti, svaki dan se mijenja i mnogo je drugačije kada se vratite poslije 36 godina. Trebalo bi malo više vremena da se objasni šta je sve drugačije, ali ostali su trofeji, ostali su pojedini ljudi koji su napravili istoriju ovog kluba i uvijek je lijepo vratiti se - rekao je Smajlagić i dodao:

- Јa sam u Borac došao sa 18 godina, prvo krilo bio je Rade Unčanin A reprezentativac, drugo krilo B reprezentativac, treće omladinski reprezentativac. Tako na svakoj poziciji, puta šest, to su 24 igrača, pa ti opstani tu. To mora donijeti kvalitet. Tom sistemu ćemo težiti i sada - rekao je jedan od najboljih rukometaša svijeta.

Smajlagić ističe da u Borac nije došao kao turista već da ima visoke ambicije sa ekipom.

- Imamo ambicije, smiješno je govoriti da radimo, a da nemamo ambicije. Želimio odigrati što bolje svaku utakmicu, želimo da svakim danom, svakim treningom podižemo kvalitet i da s borimo za vrh. S obzirom na veliki broj igrača koji prihvataju principe rada, koji su predani, sasvim sigurno će rezultat biti dobar. Kratak je rok koji imamo pred sobom, igrači imaju dosta loših navika, ali ušli su u vode profesionalizma i dizaćemo igru na viši nivo - rekao je Smajlagić.

On ističe da od prvog dana razmišlja o evropskom putu Borca.

- U klubu mogu neke postulate, neke kritetrije implementirati, želim da pripremim igrače za BH ligu, ali prije svega da danas-sutra mogu izaći u Evropu i ispuniti evropske kriterijume. Kriterijumi su zahtjevni, ali to je profesionalizam. Previše cijenim rukomet da bih radio s nekim ko nema ambicije, ko nije predan i spreman za odricanje - istakao je Smajlagić.

Stvarali smo rukomet

Irfan Smajlagić istakao je da nikada nije imao uzore među starijim igračima.

- Mi spadamo u generacije koje su stvarale rukomet. Kada me neko pita ko ti je uzor ja to ne mogu reći jer nismo imali uzore. Većina šuteva koji se izvode su naša inovacija, da li igrača iz Banjaluke, Metkovića... Јa ne vidim ništa novo što bi bila neka kreacija. Sada je samo rukomet više eksponiran.

Ono što sam želio da imamo je roster popunjen konkurencijom, da kroz konkurenciju podižemo kvalitet. Bez konkurencije je teško napraviti kvalitet. Klub je konrektno i veoma brzo reagovao - rekao je Smajlagić.

Autor: Bojan Božić