latinica  ћирилица
21/09/2023 |  12:09 | Autor: SRNA

Graorac: Za Šmita srpske žrtve kao da ne postoje

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac ocijenila je da je Kristijan Šmit posljednjim istupom otvoreno stao na bošnjačku stranu i pozvala srpske zvaničnike da čuvaju Republiku Srpsku i ne dozvole da bude ugnjetavana od bilo koga, a posebno nelegalnog i samozvanog visokog predstavnika.
Isidora Graorac - Foto: RTRS
Isidora GraoracFoto: RTRS

Graorčeva je ocijenila da je Šmit jučerašnjim istupom u Potočarima javno i otvoreno stao na stranu jednih, ističući žrtve samo jedne strane i insistirajući da se to u budućnosti posebno izučava.

Ona je rekla da Šmitu nedostaje objektivnosti, realne slike prilika i želje da bude nepristrasan.

- Namećete nam svoju istinu, svoju stranu rata, jednu stranu... Naše žrtve, naše stradale niko ne spominje, niko se za to ne bori, osim nas samih i zato je upitno i postojanje pravosudni organa na nivou BiH - naglasila je Graorčeva za Srnu.

Prema njenim riječima, Srbima nema života u zajednici zvanoj BiH, nema suživota i budućnosti.

- Ovo je kap koja je prelila čašu i zato pozivam sve koji imaju mogućnost, imaju vlast, odlučuju, da čuvaju Republiku Srpsku, da je vode putem prosperiteta i budućnosti i da ne dozvole da bude ugnjetavana ijednim zakonom, odlukom ili naredbom, bilo koga, a posebno nelegalnog, samozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita - poručila je Graoračeva.

Šmit je juče u Potočarima rekao da je nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru u Potočarima kojim je predviđeno formiranje "institut za nauku i obrazovanje".