latinica  ћирилица
21/09/2023 |  12:11 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Plate policijskih službenika rasle

Plate zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske više puta su bilježile rast, pa je tako neto plata policijskog službenika sa srednjom stručnom spremom u januaru 2015. godine iznosila 840 KM, dok septembarska plata 2023. godine iznosi 1.329 KM, rečeno je Srni u MUP-u povodom najava protesta sindikata.
MUP Srpske (Foto: instagram.com/mup.srpske) -
MUP Srpske (Foto: instagram.com/mup.srpske)

Istovremeno, plata policijskog službenika sa visokom stručnom spremom u januaru 2015. godine iznosila je 1.200 KM, a septembarska plata 2023. godine iznosi 1.762 KM.

Prema podacima MUP-a, neto primanje državnog službenika sa srednjom stručnom spremom u januaru 2015. godine iznosilo je 700 KM, a septembarska plata 2023. godine iznosi 1.020 KM, dok je plata državnog službenika sa visokom stručnom spremom u januaru 2015. iznosila 1.200 KM, a septembarska plata 2023. godine iznosi 1.695 KM.

IZMЈENE ZAKONA O PIO – POVOLjNIЈE PENZIONISANjE

MUP Srpske je prepoznao potrebu poboljšanja materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije, te je, uz podršku Vlade, Narodna skupština Republike Srpske 2019. godine usvojila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim će se prilikom obračuna penzijske osnovice za policijske službenike koristiti petogodišnji prosjek, odnosno pet najboljih godina koje su oni ostvarili tokom radnog staža, čime je značajno uvećana penzija policijskog službenika, istakli su iz MUP-a.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić najavio je proteste pet granskih sindikata, uključujući Sindikat radnika unutrašnjih poslova Srpske, za 29. septembar u Banjaluci, uz tvrdnju da Vlada nije ispoštovala sporazum iz juna 2022. godine.

Iz Vlade tvrde da je ispoštovan sporazum i da predlažu sastanak u četvrtom kvaratalu kako bi analizirali mogućnosti za rast plata jer Vlada "ne bježi od povećanja plata kada ima dovoljno sredstava u budžetu".

Sidnikatima je sporna četvrta tačka sporazuma, koja predviđa da Vlada u drugom kvartalu 2023. godine "izvrši analizu budžeta, analizu plata zaposlenih u javnom sektoru Srpske i analizu rasta cijena i, u skladu sa rezultatima te analize, u dogovoru sa sindikatima, izvrši usklađivanje rasta plata zaposlenih u javnom sektoru sa rastom prihoda u budžetu, rastom inflacije i rastom cijena".