latinica  ћирилица
21/09/2023 |  12:21 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

Crna Gora: Angažovano 40 sezonskih radnika iz Indije

Državna kompanija "Plantaže" angažovala je 40 sezonskih radnika iz Indije za potrebe berbe grožđa, koja je uveliko u toku, a razlog angažovanja jeste nedostatak sezonskih radnika iz regiona.
Berba grožđa - Foto: RTRS
Berba grožđaFoto: RTRS

Do sada su problem radne snage djelimično rješavali angažovanjem radnika iz zemalja regiona - Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije.

S obzirom da za ovu vrstu poslova ne postoji dovoljan interes domaće radne snage, kao ni radne snage u okruženju, "Plantaže" su, kao i ostali poslodavci, prinuđene da radnu snagu traže van granica regiona.

- To radimo kako bismo obezbijedili kontinuirani proces proizvodnje, što je prioritet poslovanja. Ove godine prvi put imamo interesovanje radnika iz azijskih zemalja. Oko 40 lica iz Indije trenutno je u fazi dobijanja potrebnih dozvola za privremeni boravak i rad - saopštili su iz "Plantaža".

Sa radnicima iz Indije "Plantaže" uredno zaključuju ugovore o radu, a prevoz sezonaca iz Indije koštao je nekoliko desetina hiljada evra.

- Zarada se isplaćuje po učinku, po normativu sa cijenama rada za svaku operaciju, sa kojim su zaposleni unaprijed upoznati. Osim redovne isplate zarade, ''Plantaže'', kao poslodavac, radnicima obezbjeđuju tri obroka i besplatan smještaj, kao i troškove prevoza - naveli su iz "Plantaža".