latinica  ћирилица
21/09/2023 |  13:04 | Autor: RTRS

Predložene mjere pritvora za pet lica osumnjičenih za promet droge

Tužilaštvo BiH je nakon ispitivanja uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet lica osumnjičenih da su počinili krivično djelo u vezi sa neovlaštenim prometom droge, a koji su uhapšeni u nastavku policijske akcije "Overdouz dva".
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Prijedlog za određivanje mjere pritvora predložen je za Nonu Sejdića, DŽenana Bukvu, Kenana Bukvu, Azru Suljagić i Elvedina Hašimovića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske na području Sarajeva i Rudog uhapsili su i izvršili pretrese pet osumnjičenih lica.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina heroina i kokaina, te oružje, municija, novac i mašina za rudarenje kriptovaluta. Privremeno su oduzeta i tri putnička vozila.

Radi se o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni iz "Skaj" i "Anom" aplikacija, a osumnjičeni su pod istragom i terete se da su duži vremenski period vršili krijumčarenje, skrivanje, transport kao i plasman na ilegalno narko-tržište veće količine kokaina, heroina i marihuane, kao i narkotičkih smjesa, te neovlašten promet oružja i vojne opreme.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet droge.

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Na ročištu, koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.