latinica  ћирилица
21/09/2023 |  13:11 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Pravosudni sistem mjesto nepravde, vodi u rastakanje BiH

Delegat Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da je decenijama poznato da je pravosuđe u BiH političko-pravni monstrum, instaliran radi iskrivljenja istine o proteklom ratu i političkih progona nepodnobnih, ali se ovih dana ta činjenica prikazuje u punom sjaju zla i nepravde.
Snježana Novaković Bursać - Foto: Ustupljena fotografija
Snježana Novaković BursaćFoto: Ustupljena fotografija

- Јoš nije poznato, a u suštini nije presudno ni bitno, koje to alatke 'pravde' upotrebljavaju akteri pravosudnog sistema BiH kada im baš nijedan masovni, brutalni zločin nad srpskom djecom i civilima nije dobio bilo kakakvu sudsku satisfakciju u vidu kazne za zlotvore i ubice. Kakvo pravosuđe može, po bilo kom osnovu, donijeti odluku da 56 civila, od kojih troje male djece, nisu vrijedni procesa i kazne?! - upitala je Bursaćeva.

Ona je ocijenila da je potpuno nevažno da li Tužilaštvo BiH u ovom slučaju namjerava da lošom optužnicom "opere" krivicu i otkloni odgovornost izvršioca monstruoznog nikoljdanskog zločina iz 1992. godine u mjestu Јošanica, ili Sud pogrešno tumači podnesene mu dokaze.

- Bitna je činjenica da ovako nakaradno pravosuđe BiH ne radi svoj posao i svojim neradom i nakradnim efektima u najznačajnojoj mjeri određuje karakter zemlje u kojoj se brutalno selektuje pravda i zatomljuje istina o stravičnim zločinima nad nedužnima. Takva zemlja ne može da se nada dobru, a posebno ne u složenim zajednicama opterećenim ratnim traumama kakva je BiH - istakla je Bursaćeva.

Umjesto da bude generator pravde i pravičnosti, rekla je ona, pravosudni sistem u BiH djeluje kao instalator nepravde koja posljedično dovodi do nerazumijevanja i razdora, a što se opet dalje negativno odražava na opstanak i funkcionalnost BiH.

- Oni koji to ne žele da vide, shvate i promijene, rade i pravcu rastakanja ove zemlje - ukazala je Bursaćeva.

Sud BiH odbio je optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu za ratne zločine protiv 13 lica, nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Јošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

U Јošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno njih oko 10, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni. Najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa djevojčica od dvije godine.