latinica  ћирилица
21/09/2023 |  14:09 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

U Milićima obilježen Dan bezbjednosti saobraćaja

O bezbjednosti saobraćaja danas su u okviru Evropske sedmice mobilnosti upoznata djeca iz vrtića "Poletarac", Osnovne škole "Aleksa Јakšić" i Srednjoškolskog centra "Milutin Milanković" u Milićima.
Milići - Dan bezbjednosti saobraćaja - Foto: SRNA
Milići - Dan bezbjednosti saobraćajaFoto: SRNA

Samostalni viši stručni saradnik za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju Auto-moto Saveza Republike Srpske Perica Pećanac rekao je da su sa mališanima u vrtiću razgovarali o pravilima ponašanja u saobraćaju i podijelili im svjetloodbojni materijal.

- Za srednjoškolce smo obezbijedili predavanje, a nakon toga su probali simulatore čeonog sudara, odnosno prevrtanja, s ciljem da osjete šta znači bezbjednosni pojas, da shvate koliko je važno biti vezan tokom vožnje - naveo je on.

Pećanac je dodao da je osnovcima održano predavanje o pravilnom ponašanju u saobraćaju, odnosno kako da budu što bezbjedniji učesnici, da li kao pješaci, biciklisti ili saputnici u vozilima.

Djeci je predavanje održao Goran Bošnjak iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, koji je rekao da su tokom predavanja učenici čuli i priču lica sa invaliditetom koje je zbog povreda zadobijebnih u saobraćajnoj nezgodi ostalo nepokretno, što je na učenike ostavilo najveći utisak, jer najbolje je da svi uče na tuđim nego na svojim greškama.

Majo Јerković zadužen za bezbjednost saobraćaja u Milićima izjavio je novinarima da su im ciljna grupa najmlađi koje upoznaju o opasnostima u saobraćaju, a u saradnji sa Agencijom za bezbjednost, čineći sve da edukativnim aktivnostima i ulaganjima u saobraćajnu infrastrukturu obezbijede siguran saobraćaj na području opštine.

- Opština Milići pokrenula je projekat o nestandardnim saobraćajnim znakovima koji će se napajati na solarnu električnu energiju, a radiće se i radari na dvije lokacije koji će detektovati brzinu vozila, što će obezbijediti sigurnije odvijanje saobraćaja - naveo je Јerković.

Učenica prvog razreda gimnazije Srednjoškolskog centra "Milutin Milanković" Sandra Milaković izjavila je novinarima da je predavanje značajno jer budi svijest u svima s obzirom da svi pomalo neozbiljno shvataju saobraćaj.

Današnju aktivnost organizovali su Auto-moto savez Republike Srpske zajedno sa svojim partnerima Agencijom za bezbjednost saobraćaja Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike i lokalnom zajednicom.