latinica  ћирилица
21/09/2023 |  14:36 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Starčevica: Obilježena Mala Gospojina; Sjećanje na poginule borce (VIDEO)

Najveća mjesna zajednica Republike Srpske - Starčevica obilježila je danas krsnu slavu, Malu Gospojinu.
Starčevica-polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Starčevica-polaganje vijenacaFoto: RTRS

Tom prilikom položeni su vijenci i za 105 stradalih srpskih vojnika u Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja ove mjesne zajednice.

Vijenac su položili predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predstavnici Boračke organizacije i Udruženja penzionera.

Stevandić je rekao da su spomenici poput ovog na Starčevici pisali Ustav Srpske, njeno vlasništvo nad zemljom i nad linijama koje čuvaju i razgraničavaju Republiku Srpsku.

- Mi se danas dopisujemo na ovaj spomenik kao ljudi koji će to čuvati i neće zaboraviti i koji to neće prodati nikakvom strancu niti nekom unutrašnjem dogovoru koji bi trebalo da nas ostavi bez onoga za šta su ovi momci položili života, a tro je Republika Srpska i njena imovina, institucije i pravo da donosi odluke samostalno i bez stranog miješanja - rekao je Stevandić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragomir Đukić rekao je da ne smiju biti zaboravljeni oni koji su ugradili živote u odbranu Srpske.

On je pročitao i pismo predsjednika Srpske Milorada Dodika koji je mještanima najveće mjesne zajednice u Srpskoj čestitao slavu i poželio im uspjeh u narednom periodu.

Predsjednik Gradskog odbora Boračke organizacije Banjaluka i predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Srpske Goran Rogić istakao je da Srbi u Srpskoj treba da ostanu jedinstveni, posebno u vrijeme velikih pritisaka na Srpsku.

U mnogim mjesnim zajednicama, opštinama i gradovima Republike Srpske služen je parastos za poginule u proteklom ratu.