latinica  ћирилица
21/09/2023 |  14:40 ⇒ 14:42 | Autor: SRNA

Kojić: Predloženi zakon o spoljnim poslovima ostavio prostora za političko djelovanje

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić ocijenio je da bi usvajanje Prijedloga zakona o spoljnim poslovima u formi kako je predložen ostavilo prostor za političko djelovanje određenih predstavnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te sugerisao da ga treba modifikovati kako bi bilo spriječeno lažno predstavanje i slične zloupotrebe.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je tokom rasprave na sjednici Predstavničkog doma ocijenio da je riječ o sistemskom zakonu, te da će se doći do drugačije forme ako se bude amandmanski djelovalo.

On je ukazao i na nesprovodivost zakona koji predviđa da se u roku od godinu dana donesu podzakonski akti.

- I da usvojimo ovaj zakon, kako ćemo spriječiti one koji se lažno predstavljaju. Јuče smo u Savjetu bezbjednosti UN imali Željka Komšića koji se očigledno, kako sam shvatio kolege iz reda Hrvata, lažno predstavlja kao predstavnik hrvatskog naroda, a iznio je određene lične stavove koji nisu stavovi Predsjedništva BiH - rekao je Kojić.

On je upitao u kakvom se to sistemu živi u BiH, gdje se, osim Komšić, lažno predstavlja i Kristijan Šmit.

- Neki stranac se lažno predstavlja, ali i neko ko je izabran na veoma značajnu funkciju člana Predsjedništva BiH predstavlja se da je izabran iz reda hrvatskog naroda - rekao je Kojić, navodeći da treba donijeti zakon koji će spriječiti takve pojave.

Kojić je ukazao i na primjer Svena Alkalaja koji je, takođe, zastupao lične i partijske stavove, ističući da takve diplomate nisu snosile nikakve posljedice.

Dodao je da se ozbiljno može razgovarati o donošenju zakona, ukoliko bude modifikovan tako da se spriječe te vrste zloupotreba.

Kojić smatra da nisu stečeni uslovi za usvajanje ovog zakona, ističući da ga treba vratiti Savjetu ministara na doradu.