latinica  ћирилица
21/09/2023 |  14:42 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Egić: Sramna odluka Suda BiH o Јošanici

Odluka Suda BiH da odbije optužnicu protiv trinaest pripadnika takozvane Armije RBiH za zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici je sramna! Naročito je sramno obrazloženje po kojem je, između ostalih, "ovo selo bilo legitiman vojni cilj", rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.
Danijel Egić - Foto: RTRS
Danijel EgićFoto: RTRS

- Po kojem osnovu nebranjeno selo, u kojem su boravili civili, žene, djeca i starci, može da bude legitiman vojni cilj?! Pa među 56 civila koji su tamo mučki ubijeni bila je 31 žena! Da li starac od 88 godina ili nedužna dvogodišnja djevojčica, koji su u Јošanici ubijeni, mogu na bilo koji način da se dovedu u vezu s ratnim dejstvima? Naročito je bolna činjenica da su neke od žrtava mučene i ubijene na najsvirepiji, ljudskom umu neshvatljiv način - kaže Egić.

Indirektno, ističe, ovakva odluka Suda BiH predstavlja još jedan podmukao pokušaj da se žrtva transformiše u agresora.

- Ponavljam, odbijanje optužnice u najmanju ruku je sramno. Nažalost, ovo je samo još jedan dokaz jednostranog, selektivnog sprovođenja pravde od strane Suda BiH, po kojem su Srbi dežurni krivci za sva zlodjela koja su se tokom prethodnog odbrambeno-otadžbinskog rata dešavala u BiH. Pravde za srpske žrtve nema, ali zato očigledno ima amnestije za zločince. Bojim se da su ovakve odluke glavna prepreka na putu pomirenja kojem bi svi trebalo da težimo - kaže Egić.

Nada se da će žalba Tužilaštva BiH na kako kaže ovu sramnu odluku, uroditi plodom.