latinica  ћирилица
21/09/2023 |  14:51 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Ispunjene sve obaveze u vezi sa poboljšanjem položaja radnika u zdravstvu

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske konstruktivno sarađuje sa svim sindikatima u oblasti zdravstva, te je ispunilo sve do sada preuzete obaveze u vezi sa unapređenjem socio-ekonomskog položaja zaposlenih u oblasti zdravstva, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija) -
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija)

Kada je riječ o zaposlenim u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, iz Ministarstva podsjećaju da su samo u prošloj godini plate zaposlenih povećavane u tri navrata, kako kroz izmjene zakona, tako i povećanjem cijene rada.

- To uključuje i povećanje plate za 100 KM zaposlenima u javnom sektoru, među kojima je i zdravstvo, od avgusta prošle godine, a koje je realizovano kroz izmjene koeficijenata za obračun plata, upravo na osnovu Sporazuma resornih ministarstava u Vladi Republike Srpske sa sedam sindikata u oblasti prosvjete, zdravstva, uprave, unutrašnjih poslova i pravosuđa - navode iz ovog ministarstva.

Istim sporazumom predviđeno je i dodatno povećanje plata za zaposlene kojima je neto plata ispod prosječne u Republici za pet odsto.

To je, kako se navodi, realizovano od početka ove godine, od kada su u primjeni izmjene platnih koeficijenata kojima je omogućeno povećanje osnovne neto plate zaposlenih čija je neto plata bila ispod 1.200 KM, radi dodatnog poboljšanja materijalnog položaja ove kategorije zaposlenih.

U resornom ministarstvu kažu da je u maju prošle godine sa predstavnicima sindikata potpisana i nova Odluka o utvrđivanju cijene rada za sva zaposlena lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske i da je tako povećan iznos cijene rada sa 145 KM na 159,50 KM.

- Pored toga, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske sa sindikatima je u prošloj godini potpisao i Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, na period od tri godine, a kojim su dodatno unapređena prava radnika u zdravstvu u Srpskoj - navode iz Ministarstva i dodaju da je ovaj ugovor rezultat dobre saradnje i konstruktivnog dijaloga Ministarstva sa predstavnicima sindikata i prihvaćen je jednoglasno.

Kako se naglašava, sve ovo govori u prilog činjenici da je Ministarstvo skoristilo svaku priliku i izborilo se da se višak sredstava iz budžeta usmjeri zdravstvenim radnicima, a što nikada nije bio rezultat pritisaka, već dogovora, u kojima je Ministarstvo uvijek, sa svoje strane, sprovelo sve što je dogovoreno, te što, navod se, mogu potvrditi i sindikati.

- Vlada Srpske u prethodnom periodu učinila je mnogo na poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja radnika u ovoj oblasti, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske ostaje posvećeno njegovom daljem unapređenju, kao i pronalaženju dugoročnih rješenja za stabilnost zdravstvenog sistema, u saradnji sa svim relevantnim akterima - naglašavaju u resornom ministarstvu.