latinica  ћирилица
21/09/2023 |  15:14 ⇒ 15:23 | Autor: SRNA

U prošloj godini 238 oboljelih od Alchajmerove bolesti

U Republici Srpskoj je u prošloj godini od Alchajmerove bolesti oboljelo ukupno 238 lica, a od demencije ukupno 1.534 lica, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Srpske.
Ruke (Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT/ilustracija) -
Ruke (Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT/ilustracija)

Neurolog Vlado Đajić rekao je da je Alchajmerova bolest, progresivna neizlječiva bolest mozga, karakteristična gubitkom pamćenja i sposobnosti rasuđivanja.

On je naveo da bolest remeti ne samo kvalitet života oboljelog, već i cijele porodice, stvarajući velike troškove porodici, zdravstvenom osiguranju i državi, s obzirom na to da su takvi pacijenti u velikom broju slučajeva nesposobni za samostalni život i zahtijevaju pomoć ili članova porodice, kolektivnog ili smještaja u zdravstvenu ustanovu.

- Postoje mnogi lijekovi koji se daju i studije su pokazale da usporavaju tok i progresiju, ali u ovom trenutku nemamo lijek za koji možemo reći da liječi Alchajmerovu bolest - rekao je Đajić.

On je naveo da ovu bolest najčešće izazivaju problemi u mikrocirkulaciji, gdje dolazi do oštećenja nervnih ćelija, a najveći problem je što se te nervne ćelije ne mogu regenerisati.

Đajić je rekao da je Alchajmerova bolest najčešći uzrok progresivne demencije kod starijih osoba, dodavši da ona dovodi do psihomotornog usporenja i dezorijentacije u vremenu i prostoru, prema drugima i prema sebi.

On je dodao da je Alchajmerova bolest jedna od tema kongresa neurologa Srbije, koji se od danas do 24. septembra održava u Nišu.

- Na kongresu učestvuje više od 10 neurologa iz Republike Srpske, a biće razmatrana sva neurološka oboljenja, između ostalih, i Alchajmerova bolest, novine u dijagnostici, terapiji, prevenciji, liječenju i tretmanu tih oboljelih. Nažalost, nemamo još adekvatan lijek da možemo da spriječimo nastanak ili posljedice - rekao je Đajić.

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je Svjetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti 21. septembra 1994. Svjetski mjesec borbe protiv Alchajmerove bolesti uslijedio je 16 godina kasnije, s prvom kampanjom podizanja svijesti realizovanom 2010. u 12 zemalja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 47,5 miliona ljudi širom svijeta živi sa demencijom. Alchajmerova bolest odgovorna je za oko 50 do 70 odsto svih slučajeva demencije.

Najveći broj oboljelih pripada grupi stanovništva starijoj od 60 godina, dok češće obolijevaju žene.