latinica  ћирилица
21/09/2023 |  15:55 | Autor: SRNA

U Bijeljinu do sada plasirano više od 178 miliona KM

Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske plasirala je do sada na području Bijeljine 178,3 miliona KM, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora Banke Dražen Vrhovac.
Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (Foto: IRBRS) -
Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (Foto: IRBRS)

Od toga je 159,4 miliona KM ili 89,4 odsto plasirano na kreditnoj osnovi, 18,7 miliona posredstvom plasmana u hartije od vrijednosti, a preostalih 223.000 KM odobreno je na bespovratnoj osnovi u okviru finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja.

- Od navedenog iznosa kreditnih plasmana, 92,3 miliona KM odobreno je preduzetnicima i preduzećima, lokalna poljoprivredna proizvodnja podržana je sa 17,9 miliona KM, rješavanje stambenog pitanja socijalnih i grupa od posebnog interesa i značaja za Republiku Srpsku podržano je sa 46,2 miliona KM kroz 717 odobrena zahtjeva - naveo je Vrhovac.

On je dodao da su tri miliona KM odobrena posredstvom kreditne linije za jedinice lokalne samouprave kao direktna podrška gradu Bijeljina u realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata.

- Sa 7,7 miliona KM Banka je podržala emisiju municipalnih obveznica grada Bijeljina, dok je 11 miliona KM uloženo u akcije dva emitenta sa područja grada - rekao je Vrhovac.

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske podsjetio je da od 2014. godine Banka realizuje projekte na bespovratnoj osnovi posredstvom finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja, te naveo da je značajan korisnik sredstava iz ovih izvora i grad Bijeljina.

Vrhovac je rekao da su, zahvaljujući ovom mehanizmu, do sada podržana tri projekta - "Uvođenje GIS sistema do unapređenja kvaliteta javnih usluga u gradu Bijeljini", "Unapređenje poslovnog okruženja sjeveroistočnog dijela Republike Srpske" i "Vrtić je i moje pravo".

Njihova ukupna vrijednost je 392,2 hiljade KM od kojih je 223 hiljade obezbijeđeno na bespovratnoj osnovi iz Finansijskog mehanizma, dok ostalo predstavljaju sredstva sufinansiranja koja su obezbijedili korisnici.

- Realizacijom ovih projekata obezbijeđena je veća dostupnost i kvalitet javnih usluga koje su u nadležnosti gradske uprave kroz uspostavljanje geografskog informacionog sistema, uspostavljeno je međuopštinsko partnerstvo grada Bijeljine sa opštinama Ugljevik i Lopare s ciljem privlačenja novih i zadržavanja postojećih investitora, izgrađen dio saobraćajne infrastrukture u okviru Industrijske zone dva i unaprijeđen kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja u najvećem gradskom naselju Ledinci - rekao je Vrhovac.

On je istakao da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske posvećena pružanju podrške svim projektima koji su u skladu sa ciljevima i politikama finansiranja Banke.

- Koliki će iznos sredstava biti plasiran na području određene opštine zavisi isključivo od zainteresovanosti klijenata i broja zahtjeva koji pristignu u Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske - rekao je Vrhovac.