latinica  ћирилица
21/09/2023 |  17:34 ⇒ 17:41 | Autor: Agencije

Izostanak Đokovića i Alkarasa doveo do neočekivanog scenarija

U Vankuveru počinje čuveni Lejver kup, a Tim Evrope je slabiji nego ikada.
Đoković i Alkaraz (foto:  EPA-EFE / TOLGA AKMEN) -
Đoković i Alkaraz (foto: EPA-EFE / TOLGA AKMEN)

Tim Evropa: Andrej Rubljov, Kasper Rud, Hubert Hurkač, Alehandro Davidovič Fokina i Gael Monfis, a zamjena je Artur Fils.

Tim Svijeta: Tejlor Fric, Fransis Tijafo, Tomi Pol, Feliks Ože Alijasim, Ben Šelton i Francisko Serundolo, dok su zamjene
Kristofer Јubanks i Miloš Raonić.

Prošle godine je ovo takmičenje održano u Londonu i prošlo u znaku oproštaja Rodžera Federera kao i prve pobjede ikad Tima Svijeta.

Tada su se u čast Švajcarca odazvala najveća imena iz teniskog svijeta, a jednu od ključnih pobjeda ostvario je  Feliks Ože-Alijsaim nad Novakom Đokovićem.

Međutim, ove godine u Vankuveru neće biti najboljeg tenisera svijeta, jer je kao i mnogi drugi izabrao je da se odmori poslije napornog dijela sezone. 

Neće u kanadskom gradu igrati ni Karlos Alkaras, pa će se tako prvi put u istoriji Tima Evropa desiti da u svom sastavu nemaju nekoga od dvojice najboljih na svijetu.

Odustao je i Stefanos Cicipas, a na njegovo mjesto uskočio Gael Monfis, trenutno 142. teniser svijeta. To je prvi put da iz evropske selekcije (ne računajući izmjene) za njih igra teniser van Top 100.

Kada se pogleda i prosječnu pozicija tenisera na ATP listi dobija se jasna slika koliko ovo takmičenje gubi na važnosti. Poređenja radi, 2019. i 2021. godine je bilo šesto, a ove sezone 40.

Izgleda da taj trend ne važi i za Tim Svijet čija je prosječna pozicija 14, najbolja u kratkoj istoriji ovog turnira. Tako i prvi put imaju ulogu favorita.