latinica  ћирилица
21/09/2023 |  17:55 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Vučić: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svijet danas suočen (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Mir je postao zabranjena riječ, a jedina vrijednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na djelu primjena dvostrukih aršina. Napominje da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN.
Aleksandar Vučić (foto: arhiva - EPA-EFE / NOEMI BTUZAK) -
Aleksandar Vučić (foto: arhiva - EPA-EFE / NOEMI BTUZAK)

Vučić je rekao da, ne može i nema pravo da, kao predsjednik "jedne nevelike zemlje", govori o odnosima između velikih sila, ali da može i hoće da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posljedica.

- Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još uvijek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim - rekao je Vučić.

Istakao je da od prošlog susreta u Njujorku, svijet nije postao ni bolje ni bezbjednije mjesto. Naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi.

- I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbjednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdijevanja hranom i lijekovima. Rješenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji - rekao je Vučić.

Ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije

Vučić je napomenuo da je ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije, donijeta punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba.

- Bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ni na samom Kosovu i Metohiji - dodao je Vučić.

Ova odluka donijeta je u trenutku kada je Srbija imala vladu opredijjeljenu za evropske i evroatlantske integracije i bila u svom sastavu uključujući pokrajinu Kosovo i Metohija, punopravna članica UN, ali i Savjeta Evrope, OEBS-a i niza drugih međunarodnih organizacija. Pa ipak, to nije spriječilo pravno i političko nasilje upravo od strane onih koji danas prednjače u dijeljenju lekcija sa ove govornice, kaže Vučić.

- Besmislena objašnjenja, poput policijskog terora koje su srpske vlasti sprovodile u svojoj južnoj pokrajini cijelu deceniju ranije, humanitarne krize, progona lokalnog albanskog stanovništva, samo su kap koja je prelila čašu laži i besmislica, kako bi se opravdalo nasilje nad jednom suverenom zemljom, i kako bi se njen integritet urušio - istakao je Vučić.

Od trenutka pobjede tih velikih 19 nad malom Srbijom, 70 odsto Srba sa KiM napustilo je svoja ognjišta, a Albanaca je za 300.000 više nego što ih je ikada bilo na KiM. Toliko o pravu, toliko o pravdi, naglasio je  predsjednik Srbije.

Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države

- Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali prije 24 godine njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji - naveo je Vučić.

Kada su "taj posao, završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje i kako će biti riješeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim aktima".

- A onda, palo im je na pamet da 2008. godine, suprotno svim, ali apsolutno svim aktima međunarodnog javnog prava, podrže nezavisnost tzv. Kosova - rekao je predsjednik Srbije.

Gotovo sve velike zapadne sile brutalno pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN

Vučić je rekao da je njemačka ministarka rekla da se Njemačka drži čvrsto Povelje UN i odluka i akata UN, i da nikada neće odustati od toga.

- Sve bi to bilo lijepo, kada bi bilo istinito. Gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN donijetu u ovom visokom domu, negirajući i gazeći baš sve one principe koje danas brane, a to se dogodilo prije 24 i prije tačno 15 godina - kaže Vučić.

Prema njegovim riječima, prvi put, nezabilježeno u svjetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donijelo je odluku, bez učešća SB UN - bez ikakve odluke SB UN, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu, kako su rekli, da bi sprečili humanitarnu katastrofu.

- Nisu se grohotom smijali kada je predsjednik Rusije iskoristio iste te riječi pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste riječi, ista objašnjenja - podvukao je Vučić.