latinica  ћирилица
21/09/2023 |  19:19 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Arbutina: U Dvoru nikad više ulaganja, nikad manje građana

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina rekao je na svečanoj sjednici Opštinskog vijeća, održanoj povodom Dana opštine da u ovoj lokalnoj zajednici nikad nije bilo više ulaganja ni manje građana.
Dvor - Foto: SRNA
DvorFoto: SRNA

Arbutina je rekao da je za godinu dana, od prošlog Dana opštine na području ove lokalne zajednice u izgradnju i rekostrukciju 19,2 kilometra puteva uloženo 1,7 miliona evra.

Prema njegovim riječima, u oblasti vodosnabdijevanja uloženo je 3,206 miliona evra, a u toku je obnova kulturnog centra i drugih projekata.

- Kad se uzmu u obzir projekti koji su završeni za godinu dana i oni koji će biti završeni do kraja ove godine, ulaganja su 6,994 miliona evra. Povučena su značajna sredstva EU posebno ove godine, poboljšana je infrastruktura, a time i kvalitet života - rekao je Arbutina.

On je dodao da u ovoj lokalnoj zajednici živi 2.996 stanovnika od kojih je 60 odsto starije od 60 godina.

- Popis iz 2021. godine je pokazao pad za 47 odsto stanovnika. Kad se pogleda starosna struktura stanovnika, bez ikakvih poremećaja, 2031. godine u Dvoru će živjeti manje od 1.500 stanovnika - naveo je on.

Kaže da se uveliko osjećaju problemi zbog nepovoljnih demografskih pokazatelja u ovoj lokalnoj zajednici koja je među rijetkima u Hrvatskoj ostala na staroj teritorijalnoj organizaciji.

- Imamo 505 kvadratnih kilometara i 64 naselja. Sada imamo pet naselja u kojima niko ne živi i više od 15 naselja u kojima ima do pet stanovnika. I u tim naseljima treba obezbijediti put, vodu, ljekarsku pomoć i socijalni program. Naši ljudi u Dvoru imaju prosječnu penziju od 130 do 180 evra što je malo i potrebna im je pomoć - kaže on.

On je naveo da je evidentan problem nedostatka radne snage i obrazovanog kadra ne samo u oblasti zdravstva već i u javnim preduzećima i ustanovama.

Arbutina kaže da se u sklopu programa obnove nakon zemljotresa u decembru 2020. u Dvoru gradi zgrada sa 19 stambenih jedinica koja će biti završena u februaru iduće godine.

Zamjenik župana Sisačko- moslavačke županije Mihael Јurić rekao je da je, kad je u pitanju obnova nakon zemljotresa, u nadležnosti županije zravstvo, školstvo i dijelom socijalna zaštita.

- U Dvoru se u potpunosti obnavlja Dom zdravlja uključujući i opremu, ulaganja su vrijedna 1,2 miliona evra. Sanirana je šteta na objektu osnovne škole, značajna su ulaganja i u infrastrukturu - rekao je on.

Јurić kaže da na području županije dobro ide obnova javnih institucija ali da je kod obnove stambenih objekata problem kompleksniji, najčeše zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Dan opštine Dvor je 21. septembar kada se obilježava Međunarodni dan mira.