latinica  ћирилица
21/09/2023 |  19:44 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Nakon poskupljenja u Srbiji i Hrvatskoj, nove cijene goriva i u Srpskoj (VIDEO)

Nakon poskupljenja naftnih derivata u Srbiji i Hrvatskoj i cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj u posljednja dva mjeseca porasle su za 15 odsto. Negativni globani naftni trendovi na svjetskom tržištu - za distributere bili su glavni razlog poskupljenja goriva. Na pojedinim pumpama u Srpskoj, gorivo je po litru dostiglo cijenu od tri marke.
Benzinska pumpa (Foto: Tanjug/ Zoran Zestić) -
Benzinska pumpa (Foto: Tanjug/ Zoran Zestić)

Na benziskim pumpama u Srpskoj cijene goriva po litru posljednjih dana povećavane su nekoliko puta. Od 2 marke i 46 pfeniga do nove od 2 marke i 95 pfeniga koliko trenutno iznosi gorivo po litru. Vozači kažu da je za dva mjeseca gorivo poskupjelo za skoro pola marke.

Smanjenje proizvodnje najvećih svjetskih prerađivača nafte Rusije i Saudijske Arabije za distributere je bio dovoljan razlog da krenu u novo podizanje cijena.

- Prema trenutnim pokazateljima ako ne dođe do nekog ekstremnog rasta nadam se da do kraja mjeseca cijene neće ići preko 3 KM - rekao je Đorđe Savić, predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore Republike Srpske.

U teoriji, situaciju na tržištu lako je objasniti, kažu ekonomisti, jer kada dođe do korekcije na berzama, distributeri svoje cijene potpuno slobodno formiraju. Međutim, samo je jedan način koji bi mogao uticati na pad cijena.

- Kad bi usljed povećanja cijena došlo do smanjenja potrošnje od strane stanovništva. Dok god se uzima isto, distributeri će tražiti način da tu cijenu drže što duže - rekao je ekonomista Saša Grabovac.

Na previsoke cijene goriva ukazuje i predsjednik Vlade Radovan Višković. Dok iz resornog ministarstva poručuju da u okviru svojih nadležnosti redovno prate kretanja na tržištu i shodno tome predlažu mjere.

- Kad poskupi nafta na svjetskom tržištu odmah ujuto mijenjaju cijene na rafama, a kad se spuste cijene niko onda ne snižava te iste ostanu kakve jesu i bile - istakao je Višković.

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, ističe da ima načina kako zaustaviti rast cijena.

- U narednom periodu ću razgovarati. Sa naftnim derivatima mi imamo maržu na ograničavanju nafte. Pokušaćemo i tu naći plodno tlo - rekao je Šulić.

Za promet na veliko, naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža od 0,06 KM po litru, a maksimalna od 0,25 KM po litru.