latinica  ћирилица
21/09/2023 |  19:46 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Nastup sarajevske četvoročlane delegacije u Generalnoj skupštini UN-a u službi samo jedne politike (VIDEO)

Mnogo je razloga zašto prijedlozi zakona o spoljnim poslovima i o međunarodnim ugovorima nisu dobili zeleno svjetlo u Predstavničkom domu BiH. A i kako bi, kad nam je diplomatija u raskoraku.
Ujedinjene nacije   (Foto:EPA-EFE/ANTON BRINK HANSEN) -
Ujedinjene nacije (Foto:EPA-EFE/ANTON BRINK HANSEN)

To je pokazao i nastup sarajevske četvoročlane delegacije u Generalnoj skupštini UN-a. Niti su za stavove u BiH tražili saglasnost, niti ih u Njujorku usaglašavali.

Na ratni narativ prema Hrvatskoj u govoru Željka Komšića, požalio se šef Misije BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija. I priznao, njegov šef je samo Denis Bećirović. I još kaže da žali što kao Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik, i BiH nije više ulagala u lobiranje.

Nakon što je Željko Komšić pred, gotovo praznom skupštinskom salom, na Ist Riveru, iščitao zamalo pa predizborni govor, njegov nekadašnji partijski kolega Zlatko Lagumdžija sarajevskoj javnost iz Njujorka je priznao javnu tajnu - Komšićev govor njegov je lični stav. A nikako usaglašen u BiH.

No kritikujući Komšića, šefu Misije BiH pri UN-u, omaklo se i to više puta – da i sam ne zastupa stavove BiH – već da je ambasador samo jednog člana Predsjedništva – Denisa Bećirovića.

Ono što javnost zna, šef najvećeg diplomatskog predstavništva BiH u svijetu sada je i nedvosmisleno priznao. Usluga je to za vraćanje iz političke penzije u centar diplomatije.

Tako Lagumdžija i Bećirović, zakleti borci za građansku BiH sada udruženo agituju. Ne pominju ni Bosance, ni Bošnjake.

Iskusne diplomate u nevjerici! Lagumdžijina pseudo-diplomatija, umjesto boljeg pozicioniranja u međunarodnom poretku, dodatno ruinira BiH. Kažu, da se Ustav i zakoni poštuju, Lagumdžija je već danas trebalo da dobije ekspresnu zamjenu u Njujorku.

Teško je očekivati da će se u Sarajevu to desiti. Dokazao je to i Lagumdžijin prethodnik, Sven Alkalaj, koji je mandat potrošio "zastupajući" samo Željka Komšića. A onda nagrađen novim – u Vašingtonu!

Nina Sajić profesor i bivši diplomata 0.25 Gospodin Lagumdžija je upravo potvrdio ono što mi govorimo da BiH nije nikakva država, naprosto jedan teritorij koji je podijeljen na dva entiteta i tri konstitutivna naroda, podijeljene zajednice, gdje u stvari svako vodi svoju politiku i to traje dugi niz godina naročito kod bošnjačke političke elite.

Takozvanoj međunarodnoj zajednici jasno je da se iz BiH odavno ne čuje samo jedan glas. No Lagumdžija i njegovi pomagači i definitivno su trasirali put neustavne samovolje i bezakonja. Svima, a ne samo Bošnjacima.

Da li je sarajevski cilj bio i prividno stopirati istinu o Kristijanu Šmitu, koju je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović tražila od generalnog sekretara UN-a Antonija Guteresa, inače člana Madridskog kluba - asocijacije bivših demokratskih predsjednika i premijera?

Lagumdžija se pohvali da za potrebe sarajevske politike "koristi" usluge Kluba, a i Guteresov odgovor Cvijanovićevoj bio je baš kao da je u Sarajevu pisan. Samo što Guteresu, kao Bećiroviću Lagumdžija nije vratio kontrauslugu, već je najgrublje pogazio i njegove poruke sa Ist Rivera!