latinica  ћирилица
21/09/2023 |  20:43 | Autor: RTRS

U Bugojnu proslavljena slava hrama

Hram Rođenja Presvete Bogorodice proslavio je hramovnu slavu. U prepunom hramu služena je Sveta Liturgija, a nakon litijskog ophoda oko svetog hrama, sveštenstvo je osveštalo česmu u hramovnoj porti. Takođe, služen je parastos za sve poginule borce Vojske Republike Srpske sa područja Bugojna.
Bugojno - Hram Rođenja Presvete Bogorodice - Foto: RTRS
Bugojno - Hram Rođenja Presvete BogorodiceFoto: RTRS

Bugojanski hram i bugojanski pravoslavni Srbi u Drugom svjetskom ratu teško su postradali, baš kao i tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, tokom kojeg su pravoslavni Srbi prognani iz ovog grada, a hram je srušen do temelja.

Trudom protojereja-stavrofora Slaviše Đurića, paroha bugojanskog, i vjernog naroda, hram je ponovo izgrađen 2005. godine, da sačuva istorijsku istinu o nekad brojnoj i bogatoj pravoslavnoj zajednici.

Na području ove parohije danas živi svega 60 pravoslavnih Srba, dok je današnjem molitvenom sabranju prisustvovalo 400 Bugojanaca, koji su za ovu priliku došli iz raznih krajeva Republike Srpske i Srbije, da bi u svom zavičaju proslavili slavu hrama u kojem su kršteni, baš kao i njihovi preci.