latinica  ћирилица
21/09/2023 |  22:16 | Autor: TANЈUG

Dačić: Vučićev govor najjači govor nekog srpskog predsjednika u UN

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je večeras da je današnji govor predsjednika Aleksandra Vučića najjači govor koji je održao neki srpski predsjednik na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i ocijenio da je ovo veoma značajan dan za Srbiju, jer je istakla privrženost principima Povelje UN i jasno predstavila svoju poziciju kad je riječ o najvažnijem pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

On je u izjavi za Tanjug na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine UN istakao da misli da je to za Srbiju od krucijalnog značaja, zato što je, kako je naveo, Vučić sažeo glavni problem, a to je tumačenje principa zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta dvostrukim standardima.

- Sa aspekta desetogodišnjeg iskustva kao premijera i ministra spoljnih poslova, slušajući govore prije toga, mogu da kažem da je ovo najbolji i najjači govor koji je održao neki srpski predsjednik ovde u zgradi Generalne skupštine Ujedinjenih nacija - ocijenio je Dačić.

Ukazao je na to da se velike sile s jedne strane zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine, a kad se pomene Srbija, govore da to nije ista stvar, što, kako je rekao, govori o odsutnosti osjećaja da su to univerzalni principi.

On je dodao je da je predsjednik Srbije podsjetio da je suština problema kršenje osnovnog principa teritarijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i relativizacija toga tako što su neke zemlje priznale KiM.

- Ključna je njegova rečenica da ovo treba da važi za svaku članicu UN bez izuzetka. Tako da, svako ko se obraća Srbiji sa nekim iracionalnim zahtjevima treba da bude svjestan da Srbija nije mijenjala mišljenje, da mi poštujemo princip teritorijalnog integriteta i da smo mi žrtva kršenja tog principa - upozorio je Dačić.

Prema njegovim riječima, to sve dovodi do toga da 10 godina nakon potpisivanje Briselskog sporazuma Priština odbija da sprovede taj sporazum, formira Zajednicu srpskih opština, a pritom izlaže srpski narod koji na Kosovu i Metohiji živi na ivici egzistencije, fizičkim pretnjama, hapšenjima, ranjavanjima, zatvaranjima, blokadi administrativnih prelaza.

- Mislim da mnogi ne shvataju ozbiljnost situacije na KiM. Siguran sam da je ogromna većina graćana danas sa zadovoljstvom i velikim ponosom mogla da sluša govor predsjednika Vučića i da kaže da je to ono što i oni misle - rekao je Dačić.

S druge strane, on je primjetio da je jedan dio opozicije baš na današnji dan to iskoristio za promovisanje svojih političkih dogovora, kao da nisu mogli da pronađu neki drugi dan za svoje okupljanje koje je, prema ocijeni Dačića, odraz političke slabosti.
On je istakao da, kad imate potrebu da se toliko partija okupi na jednom mjestu, postavlja se pitanje koliko pojedinačno svaka od njih vrijedi.

- Začuđuje me indolentnost prema problemima Srbije i nezainteresovanost za pitanje Kosova i Metohije, kao i lakonski odgovori da je to pitanje demokratije i pomirenja, kao što su govorili poslije 5. oktobra 2000. godine da će poslije odlaska Slobodana Miloševića situacija biti rješena - rekao je Dačić, podsjetivši da se situacija iz dana u dan sve više komplekovala i na kraju je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije.

- Mi poštujemo Povelju Ujedinjenih nacija, mi imamo evropski put, ali isto tako to ne može biti na štetu odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima koji nam, između ostalog, pružaju podršku u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta - poručio je Dačić.

Dodao je da, s jedne strane ima poziva na očuvanje teritorijalne cjelovitosti, a sa druge strane poziva da se prizna Kosovo i Metohija i naveo da je "važno biti protiv Srbije, a ne za principe".

Prema riječima Dačića, pozicija Srbije je čvrsta i jaka kad je riječ o podršci zemalja politici Srbije, a na osnovu razgovora koje su Vučić i on imali u Njujorku, odnosi su učvršćeni i nema naznaka da će doći do bilo kakvih promjena u poziciji Srbije.

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da je tzv. Kosovo u UN bilo prisutno "u hodnicima i tako što ih je neko pustio da uđu", a u sali gdje se odlučuje govorio je predsjednik Srbije.

- To će ostati tako zato što Kosovo nikada ne može da uđe u UN, zato što je većina zemalja protiv, ne samo Rusija i Kina, a od ukupnog broja članica, 193, oni ne mogu da dobiju više od 84 glasa. Naša pozicija tu je jasna i čvrsta - istakao je on.

Ocijenio je da je ovo značajan dan za Srbiju, a Vučićev govor predstavlja i program zvanične politike države, koji, kako je ocijenio, podržava o ogromna većina građana.

Dodao je da je najupečatljivija poruka specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji je pozvao Prištinu "da se urazumi", a Srbiju "da bude strpljiva i konstruktivna", iz čega je, kako je naveo, jasno ko je kriv za trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

- Ovde je riječ o tome da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ugrožava mir, stabilnost, živote ljudi i njihovu egzistenciju blokadom prelaska robe preko administrativnih prelaza, stvaranjem atmosfere da tu nema opstanka za Srbe. Mi se tome suprotstavljamo - poručio je Dačić.
On je zaključio da su se u Njujorku čule jasne poruke da su sve kritike uperene prema Prištini, koja, kako je objasnio, mora da sprovede ono što je potpisano prije 10 godina i da krene u normalizaciju odnosa sa Beogradom.