latinica  ћирилица
21/09/2023 |  22:51 | Autor: RTRS

Perović: Mostar je poput Јerusalima

Sveštenik Gojko Perović izjavio je večeras na predavanju u Vladičanskom dvoru u Mostaru da grad na Neretvi poput Јerusalima.
Gojko Perović u Mostaru - Foto: SRNA
Gojko Perović u MostaruFoto: SRNA

- Kada sam dolazio ovdje čuo sam glasove sa minareta. To je glas Ismailov, a mi smo potomci Isakovi. To su dva brata. Ono što me ispunjava nekim poštovanjem prema ovom tonu, istovremeno me ispunjava zebnja kako je moguće da se tako različito molimo istom Bogu - rekao je Perović na predavanju "Hram Božiji dom molitve" koje je održano u okviru obilježavanja 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

On je naveo da postoji univerzalna ljudska zebnja zbog toga zašto se svi ne mole istim glasom.

- To nije nikakvo propagiranje da mi ovdje na zemlji zavedemo neki red i sve religije strpamo u jednu, jer je to nemoguće. Osjetio sam jednu ljudsku žal zašto smo toliko različiti kada je u pitanju ono sveto, ono najveće. Ali to je Božija volja i poštovanje tih razlika treba čuvati, a Mostar je najbolji svjedok toga - rekao je Perović.

On je naveo da je smisao hrišćanskoga hrama da naglasi Gospodnje javljanje, sveti događaj i da vjernike uvijek drži spremnim za drugi dolazak Gospodnji.

- Kada gledam ljepotu Dečana, Ostroga, Bogordice Ljeviške tu ima nešto više od arhitektonskog sklada, glavna ljepota hrišćanskog hrama je što vječnost izbija iz njega - rekao je Perović.

On je istakao da hramovi nisu samo mjesta prošlosti, već da je osnovna namjena hrama mjesto gdje se čeka drugi dolazak Gospodnji, gdje vjernici svake nedjelje i praznikom dolaze spremni da stoje pred Gospodom, kao da je to prvi i posljednji put.

- To nas čini uljudnima i prisebnima da živimo i ovozemaljski život. Samo čovjek koji je usmjeren i gleda iznad ovoga zemaljskoga on je stabilan i u ravnoteži da živi ovaj zemaljski život. Onaj koji je otkazao da postoji išta izvan ovoga života, on u ovome životu nema ni sveto mjesto, ni sveti dan - rekao je Perović.

On je crkvu uporedio sa svadbom i dolaskom budućeg događaja.

- U prenesenom smislu mi hramove ukrašavamo, jer će Gospod da dođe. Zato te ljepote nikada dosta i zato svaka generacija ima motiv i potrebu da ugradi nešto novo - naveo je Perović.

On je tokom predavanja poručio da su hramovi sveta mjesta i kada se pređe prag ulazi se u nešto sveto, te da su neka mjesta svetija od drugih i da su neki dani svetiji od drugih i ljepši od drugih dana.

Program se nastavlja sutra otvaranjem izložbe pod nazivom "150 godina od osveštanja Sabornog hrama" čiji su autori protojerej Marko Gojačić, arhijerejski namjesnik mostarsko-nevesinjski i jeromonah Teofil, nastojatelj manastira Duži.

Centralni događaj obilježavanja 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru je dolazak Njegove svetosti srpskog patrijarha Porfirija koji će u Sabornoj crkvi služiti liturgiju u nedjelju, 24. septembra.