latinica  ћирилица
22/09/2023 |  08:01 ⇒ 08:05 | Autor: TANЈUG

Filipini: Registrovana aktivnost vulkana Tal, vlasti zatvorile škole u okolini

Јedan od najaktivnijih vulkana u blizini filipinske prestonice Manile počeo je da izbacuje sumpor-dioksid i vulkanski smog, zbog čega su vlasti danas odlučile da zatvore škole u pet gradova i desetine drugih naseljenih mjesta i pozvale stanovništvo da ostane u zatvorenom prostoru.
Vulkan (Foto: ilustracija/EPA-EFE/Stringer) -
Vulkan (Foto: ilustracija/EPA-EFE/Stringer)

Državni institut za vulkanologiju i seizmologiju na Filipinima saopštio je da je registrovao aktivnost vulkana Tal, koje je rezultiralo emisijom vulkanskih gasova, a upozorenje je na nivou jedan na petostepenoj skali, prenosi Rojters.

Vlasti su obustavile danas nastavu u desetinama gradova u provincijama Kavite, Laguna i Batangas u blizini vulkana Tal, kao i u pet gradova u regionu Manile.

Izdato je upozorenje za avio-saobraćaj, da se izbegavaju letovi blizu vrha vulkana, "jer pepeo i čvrsti fragmenti iznenadne eksplozije mogu predstavljati opasnost za letjelice".

Vulkan Tal, visok 311 metara i smješten u živopisnom jezeru u provinciji Batangas u blizini Manile, je jedan od najaktivnijih vulkana na Filipinima, a nalazi se na ostrvu Luzon.

U januaru 2020. izbacio je stub pepela i pare visok čak 15 km, što je primoralo više od 100.000 ljudi na evakuaciju, uz desetine otkazanih letova pošto je pepeo letio čak do Manile.

Filipini se nalaze u pacifičkom "vatrenom prstenu", gdje su vulkanske aktivnosti i zemljotresi česti.