latinica  ћирилица
22/09/2023 |  09:19 | Autor: TANЈUG

Trudo pozvao Indija na saradnju

Kanadski premijer DŽastin Trudo pozvao je Indiju da sarađuje u istrazi ubistva vođe separatista Sika u junu u kanadskoj provinciji Britanskoj Kolumbiji.
DŽastin Trudo (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE, ilustracija) -
DŽastin Trudo (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE, ilustracija)

Trudo je naveo i da Kanada neće objaviti svoje rezultate istrage i dokaze o tome.

Otkrio je da Otava ima vjerodostojne optužbe koji povezuju agente indijske vlade s ubistvom kanadskog državljanina Hardipa Singa Nidžara, što je izazvalo oštru reakciju Nju Delhija.

- Kao zemlja sa jakim i nezavisnim pravnim sistemom, mi dozvoljavamo da se pravosudni procesi odvijaju samostalno i s najvećim integritetom - odgovorio je Trudo na pitanje kada će Kanada da objavi dokaze o ubistvu.

Tradicionalni kanadski saveznici su do sada imali relativno oprezan pristup tom pitanju, prije svega jer SAD i drugi "veliki igrači" vide Indiju kao protivtežu rastućem uticaju Kine.

- Nema sumnje da je Indija sve važnija zemlja s kojom treba da nastavimo da radimo i ne želimo da provociramo ili izazovemo probleme - rekao Trudo u Njujorku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

S druge strane, potvrdio je da je nedvosmisleno za vladavinu prava i zaštitu Kanađana.

- Zato pozivamo vladu Indije da radi s nama na uspostavljanju procesa za otkrivanje istine o tom događaju - rekao je premijer.

Ministarstvo inostranih poslova Indije je saopštilo da Kanada nije dala nikakve konkretne informacije o ubistvu Nidžara, koji je podržavao Sike u domovini u pogledu stvaranja nezavisne države Kalistan, pa ga je Nju Delhi u julu 2020. proglasio za teroristu.