latinica  ћирилица
22/09/2023 |  09:45 ⇒ 13:32 | Autor: SRNA

Radanović: Sud BiH - pravno mučilište za Srbe

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović ocijenio je kao zabrinjavajuće odbijanje Suda BiH da potvrdi optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine, čime je ova pravosudna ustanova potvrdila da je "pravno mučilište za Srbe".
Đorđe Radanović - Foto: SRNA
Đorđe RadanovićFoto: SRNA

Radanović je za Srnu rekao da je posebno zabrinjavajuća činjenica da je Sud BiH za ubistvo više od 60 Srba, među kojima je više od 30 žena i djece, u obrazloženju naveo da je riječ o "legitimnom vojnom cilju".

- Sve ono što smo smatrali da se ne može desiti, ipak se dešava. Sud da tek tako kaže da je ubiti više od 30 žena i djece "vojni cilj" i da ne uđe u meritum da se sudi!? U Sudu su sami vidjeli da optužnica nije adekvatna i odbili suđenje - naveo je Radanović.

Prema njegovim riječima, to govori da taj Sud ne vidi dalje od te njihove zgrade u Sarajevu, koja je bila logor u kojem su mučeni Srbi od 1992. do 1995. godine, a sada postala pravno mučilište za Srbe.

- Ništa iz te zgrade za Srbe normalno nije izašlo - konstatovao je Radanović.

Sud BiH odbio je juče optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva su naveli da će se žaliti na ovu odluku Suda koji im je za to odredio rok od 24 časa.

U Јošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

- Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi, izvršen je na nebranjeno selo naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.