latinica  ћирилица
22/09/2023 |  10:44 ⇒ 10:45 | Autor: SRNA

Dva miliona KM za podršku primarnoj poljoprivredi

Projekat "EU za poljoprivredu" raspisao je javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH, u okviru kog je na raspolaganju dva miliona KM, saopšteno je iz UNDP-a.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 20.000 KM do maksimalno 200.000 KM, bez PDV-a.

Za svaki projekat podnosilac prijave mora obezbijediti vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 30 odsto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije, dok je maksimalni iznos bespovratnih sredstava kroz mjeru podrške 70 odsto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije za sve sektore.

Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća, dok se prijave za ovaj javni poziv mogu podnijeti od 5. oktobra do 20. novembra.

Kroz ovaj javni poziv EU će podržati poljoprivredna gazdinstva koja doprinose stabilizaciji, te jačanju proizvodne konkurentnosti i povećanju nivoa produktivnosti primarne poljoprivredne proizvodnje kroz modernizaciju i uvođenje novih tehnologija i inovacija, unapređenju kvaliteta proizvoda, higijene i bezbjednosti hrane, promovisanje dobrih poslovnih praksi i održivog razvoja putem poboljšanja upravljanja prirodnim resursima, zaštite okoline i radnika, te doprinose ublažavanju posljedica nastalih uslijed pandemije virusa korona.

Za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju prihvatljivi su svi projekti koji se odnose isključivo na poljoprivredne sektore kao što su proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala, jaja, uzgoj ribe, začinskog bilja, ljekobilja i gljiva, kao i proizvodnju meda.

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave https://javnipoziv.undp.ba/ koji je obezbijedio ovaj projekat, dok se dodatna pitanja u vezi ovog poziva mogu dostaviti putem onlajn platforme od 30. septembra do 10. novembra.