latinica  ћирилица
22/09/2023 |  10:45 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Kovačević: Nije iznenađenje da Trivićeva podržava ono što traže ambasade, a ne što žele građani Srpske

Niko nije iznenađen da Јelena Trivić podržava samo ono što od nje traže strane ambasade, a da ne podržava ono što želi narod i građani Republike Srpske, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Moram reći da vlast Republike Srpske ne vodi nikakvu neodgovornu i separtističku politiku, već politiku očuvanja Dejtonskog sporazuma, ustavnog poretka u BiH i prava i nadležnosti Republike Srpske koje nam na osnovu tog sporazuma pripadaju - naveo je Kovačević za Srnu.

On je naglasio da je potpuno logično i očekivano da se i Јelena Trivić pridružila kampanji Sarajeva i dijela međunarodne zajednice koji borbu Srpske za očuvanjem njene pozicije i nadležnosti nazivaju nekakvim separatizmom i ugrožavanjem stabilnosti.

Kovačević je rekao za Srnu da jedini koji su ovdje ugroženi jesu Republika Srpska i njeni građani koji su od Dejtona konstantno ugnjetavani i obespravljivani, ali to Јelenu Trivić ne zanima.

- Naravno da nije iznenađenje i da Јelena Trivić ne podržava skupove "Granica postoji" jer su to skupovi sa kojih građani poručuju da neće dozvoliti dalje ugnjetavanje Republike Srpske i njenog naroda. Naravno i da Јelena Trivić, identično kao i u OHR i u Sarajevu, koristi termin međuentitetska linija iako u Ustavu BiH u članu 1.4 jasno piše - granica između entiteta - istakao je Kovačević.

I na kraju, dodao je on, potpuno je logično da Јelena Trivić ne misli isto o Kristijanu Šmitu kao vlast i građani Republike Srpske.

- Samoproglašena predsjednica Republike i samoproglašeni visoki predstavnik i jesu pravo društvo - rekao je Kovačević.

Trivićeva je za federalne medije, između ostalog, izjavila da je protiv nezavisnosti Republike Srpske i da se ne slaže sa organizovanjem skupova "Granica postoji", jer nije dobro izlaziti na, kako je rekla, međuentitetske linije i davati signale tenzija.