latinica  ћирилица
22/09/2023 |  11:26 | Autor: SRNA

Reditelj Emir Kusturica učestvuje u radu prve Škole filmske kritike u Rusiji

Srpski reditelj Emir Kusturica i ruski pisac Јevgenij Vodolazkin držaće radionice polaznicima prve Škole filmske kritike u Јasnoj Poljani, saopštio je danas Ruski dom.
Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

Polaznici će moći da prate predavanja i diskusije producenata, novinara, scenarista i filmskih kritičara, kao što su Јegor Moskvitin, Ivan Kudrjavcev, Nikita Kravcov, Vsevolod Koršunov i Vjačeslav Marusenkov, i da gledaju filmove svjetske kinematografije i razgovaraju o njima.

- Filmska kritika nam pomaže da razumijemo kako bioskop funkcioniše, kako utiče na gledaoca, koje ideje i emocije prenosi. Ruska kinematografija ima svoje karakteristike i bogatu istoriju. Rado ću podijeliti svoje iskustvo i znanje sa mladima koji su zainteresovani za ovu temu - rekao je Kusturica.

Savjetnik predsednika Rusije Vladimir Tolstoj je ocijenio da je učešće Kusturice "upečatljive, harizmatične ličnosti, originalnog kultnog reditelja, veliki uspjeh za prvu Školu filmske kritike", i da će nesumnjivo komunikacija sa njim biti neprocjenjivo iskustvo za sve polaznike.

Škola filmske kritike biće održana u Јasnoj Poljani od 19. do 23. oktobra uz podršku Predsedničkog fonda za kulturne inicijative, Muzeja "Lav Nikolajevič Tolstoj" i kanala KinoTV, naveo je Ruski dom.