latinica  ћирилица
22/09/2023 |  11:28 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Uložena žalba za Јošanicu koja pobija navode iz odluke Suda BiH

Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na odluku Suda BiH koji je odbio optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratne zločine nad Srbima u Јošanici kod Foče, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
Sjećanje na stradale u Јošanici - Foto: RTRS
Sjećanje na stradale u ЈošaniciFoto: RTRS

- Žalba je opširna i pobija navode iz odluke suda - istakao je Grubešić.

Sud BiH odbio je optužnicu protiv nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine.

Јošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

- Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine - saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Za te zločine optuženi su Ferid Buljubašić /70/, Ahmet Sejdić Ahmet /63/, Rašid Sobo /58/, Šefko Glušac /62/, Zakir Јamak /54/, Bahrudin Muhić zvani Bane /59/, Adem Fehrić /61/, Mustafa Poljo zvani Musa /58/, Enver Kustura zvani Pena /56/, Muhamed Liska /50/, Sakib Čakar /66/, Izet Sejdić /67/ i Munir Nalo /53/.