latinica  ћирилица
22/09/2023 |  11:38 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Boračka udruženja iz Foče najoštrije osuđuju odluku Suda BiH o Јošanici (VIDEO)

Udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinsko rata i opštinsko rukovodstvo iz Foče, najoštrije osuđuju sramnu odluku Suda BiH da odbaci optužnicu za zločine nad Srbima u Јošanici.
Јošanica kod Foče - Foto: RTRS
Јošanica kod FočeFoto: RTRS

Poručuju da očekuju da nakon ponovnog dostavljanja optužnice od strane Tužilaštva protiv pripadnika tzv. Armije BiH, Sudu BiH, koji je vratio na dopunu, prestanu sa vrijeđanjem srpskih žrtava i njihovih porodica i da imaju hrabrosti i započnu s procesom dokazivanja istine i zadovoljenja pravde. Ukoliko se, kažu, nastavi sa vrijeđanjem žrtava- najavljuju i proteste.

- Zaista teško i sramotno ne mogu da vjerujem 31 godinu nakon svega ponavljam istinu, opet nas ubijaju sada olovkom. Ko ima pravo da kaže da su djeca bili legitiman vojni cilj, žene koji su spremale krsnu slavu, pa i mene koja sam tada imala sedamnaest godina. Sramotno baš sramotno - navela je Dušanka Lalović, svjedok srpskog stradanja u Gornjoj Јošanici kod Foče.

Ljubiša Dostić predsjednik Skupštine Boračke organizacije Foča kaže da ne može da vjeruje da je neko djecu stavio kao legitiman vojni cilj a zna se, kaže, da je legitiman vojni cilj samo jedinica koja je na zadatku.

- Usaglasili smo se da ćemo pratiti sve šta se dešava i ukoliko se ne počne sa zadovoljenjem pravde iskoristićemo sve zakonske uslove pa čak i proteste ispred suda i tužilaštva BiH - istakao je Јanko Filipović, predsjednik Opštinske organizacije porodica poginulih boraca.