latinica  ћирилица
22/09/2023 |  11:49 | Autor: TANЈUG

Azerbejdžan amnestira jermenske borce u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžan je proglasio amnestiju za jermenske borce u regionu Nagorno-Karabaha koji predaju oružje, iako su neki od njih najavili da će nastaviti otpor. Јerevan s druge strane traži osudu napada na civilnu infrastrukturu u Nagorno-Karabahu i hitno pokretanje misije UN-a na toj teritoriji.
Nagorno Karabah (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Nagorno Karabah (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

Azerbejdžan je proglasio amnestiju za jermenske borce u regionu Nagorno-Karabaha koji predaju oružje, iako su neki od njih najavili da će nastaviti otpor.

Јermeni, koji čine većinu u Nagorno-Karabahu, saopštili su juče da su im potrebne bezbjednosne garancije prije nego što predaju svoje oružje, nakon što je Azerbejdžan objavio da je vratio otcijepljeni region pod svoju kontrolu nakon 24-časovne vojne operacije.

Danas bi u ovaj region trebalo da bude isporučena tri kontigenta humanitarne pomoći.

Јermenski šef diplomatije Ararat Mirzojan zatražio je osudu napada na civilnu infrastrukturu u Nagorno-Karabahu i hitno pokretanje misije UN-a na toj teritoriji.

- Pozivam Savjet bezbjednosti da preduzme sljedeće hitne mjere - da osudi nastavak napada na civilne objekte i infrastrukturu, da zatraži punu primjenu obaveza iz međunarodnog humanitarnog prava, da odmah pokrene misiju UN u Nagorno-Karabahu radi praćenja i procjene ljudskih prava, humanitarne i bezbjednosne situacije - rekao je Mirzojan na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Kako je naveo, cilj operacije Azerbejdžana je da se završi etničko čišćenje u Nagorno-Karabahu.

- Ova agresija je kulminacija desetomjesečne blokade i prinudne gladi koju Azerbejdžan koristi protiv stanovništva Nagorno-Karabaha - istakao je jermenski ministar.

On je negirao tvrdnje Azerbejdžana u vezi sa prisustvom Oružanih snaga Јermenije u Nagorno-Karabahu.

- Očigledna je namjera pojedinih da Јermeniju uključe u vojne operacije, da prenesu vojne operacije na našu teritoriju. Moramo da gradimo mirne odnose zasnovane na međusobnom priznavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta - rekao je Mirzojan.

Šef diplomatije Azerbejdžana DŽejhun Bajramov izjavio je da je jednostran i pristrasan pristup, zasnovan na uskim političkim razmatranjima ili lobističkim vezama koje su u osnovi sazivanja današnjih diskusija u Savjetu bezbjednosti povodom situacije u Nagorno-Karabahu, "potpuno neproduktivan, beskoristan i osuđen na neuspjeh".

- Ovo može samo da skrene pažnju sa stvarnog procesa normalizacije, što nije u interesu Azerbejdžana i Јermenije, već u interesu određenih spoljnih sila koje nastavljaju da zloupotrebljavaju postojeće neslaganja za sopstvene političke svrhe - poručio je on.

On je naveo da bi, u vrijeme kada je počelo razoružanje i demilitarizacija, praćeno direktnim dijalogom između stanovnika jermenskog porijekla i zvaničnika Azerbejdžana, međunarodna situacija trebalo da uvaži trenutnu realnost.