latinica  ћирилица
22/09/2023 |  12:29 ⇒ 16:41 | Autor: RTRS

Vlada Srpske usvojila Informaciju o izgradnji saobraćajnica u Univerzitetskom gradu

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o potrebnim finansijskim sredstvima za rekonstrukciju i izgradnju internih saobraćajnica u sklopu Univerzitetskog grada u Banjaluci.
Sjednica Vlade Srpske - Foto: Ustupljena fotografija
Sjednica Vlade SrpskeFoto: Ustupljena fotografija

Cilj projekta "Rekonstrukcije i izgradnje internih saobraćajnica u Univerzitetskom gradu" je unapređenja bezbjednosnih uslova i komunikacije Rektorata, članica Univerziteta, studentskih domova, studentskog restorana i sportskih dvorana. Na ovaj način bi se poboljšala putna komunikacije u krugu Univerzitetskog grada, te se stvorili uslovi za bezbjednije kretanje pješaka i vozila. Takođe, stvorili bi se uslovi za zatvaranje jedne od tri kapije, a istovremeno bi se pojačala kontrola ulaska vozila i pješaka u Univerzitetskom gradu, kako bi bezbjednost studenata i zaposlenih bila podignuta na viši nivo.

S tim u vezi, urađen je predmjer i predračun radova rekonstrukcije dijela postojećih saobraćajnica, trotoara i parking prostora od ulaza kod Gradske toplane do studentskih domova, te je traženo zahtjevom da se obezbijedi procijenjenih 200.000 KM za prvu fazu ovog projekta.

Vlada Srpske je donijela Rješenje o imenovanju Komisije za sprovođenje postupka dodjele podsticaja za direktna ulaganja. Јavni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja raspisan je 17.80.2023. godine, isti je bio otvoren do 18.09.2023. godine.
Da bi se sproveo postupak dodjele podsticaja za direktna ulaganja, potrebno je imenovanje komisije, što je propisano i Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, da Vlada Republike Srpske, na prijedlog Ministarstva, imenuje komisuju za sprovođenje postupka dodjele podsticaja za direktna ulaganja.

Postupak dodjele podsticaja za direktna ulaganja, odnosno za podršku realizacije investicionih projekata privrednih subjekata provodi se u skladu sa Zakonom o podsticajima u Privredi Republike Srpske i Uredbom o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja. Iznos ovih podsticajnih sredstava je 14.500.000,00 KM. Sredstva su namijenjena za sufinansiranje dijela ulaganja projekata privrednih subjekata koje realizuju subjekti iz sljedećih oblasti: industrija tekstila, odjeće i obuće, industrijska prerada drveta (prerada drveta i proizvoda od drveta, a odnosi se isključivo na privredne subjekte koji su proizvođači finalnih i polufinalnih proizvoda od drveta i proizvodnja namještaja), metalna i elektro industrija, industrija gume i plastike, papirna i grafička industrija, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata, industrija građevinskih proizvoda, odnosno proizvodnja ostalih proizvoda od nemetalnih minerala.

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o davanju saglasnosti Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije za utrošak novčanih sredstava vjerskim zajednicama, u ukupnom iznosu od 180.000 KM.

U Budžetu Ropublike Srpske za 2023. godinu planirana su finasijska sredstva na Kapitalnim grantovima za rješavanje problema interno raseljenih lica, Kapitalnim grantovima za finasiranje povratka u Republiku Srpsku i na Kapitalnim grantovima za finansiranje povratka u Federaciju BiH. Na osnovu Programa rješavanja problema raseljenih lica povratnika i izbjeglica i praćenja migracionih procesa za 2023. godinu, naprijed budžetom planirana sredstva su namijenjena za projekte sufinasiranja izgradnje i obnove vjerskih objekata ili potrebene infrastrukture uz domove.

Dodjela finansijskih sredstava se vrši putem raspisivanja Јavnog oglasa za dodjelu finansijske pomoći namijenjene za sufinansiranje izgradnje, obnove i sanacije vjerskih objekata i domova za 2023. godine, a u skladu sa Procedurama rada za dodjelu finasijske pomoći namijenjene za sufinasiranje izgradnje obnove i sanacije vjerskih objekata i domova za 2023 godinu. Pravo učešća za dodjelu finansijske pomoći imaju: pravoslavne vjerske zajednice na području Republike Srpske, pravoslavne vjerske zajednice na području Federacije BiH, katoličke, islamske i druge vjerske zajednice na području Republike Srpske.

Kako je nakon provedenog postupka u skladu sa propisanim Procedurama utvrđeno da su predloženi projekti od važnosti zbog ciljeva koji se njihovom realizacijom postižu predloženo je da im se dodijeli finasijska pomoć za sufinasiranje projekata koje su u svojim zahtjevima naveli a odnose se na obnovu i izgradnju vjerskih objekata.

Vlada se upoznala se Informacijom o pripremnim aktivnostima za sedmi sastanak Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH.

Sedmi sastanak Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH najavljen je za 19. oktobra 2023. godine. Mjesto i način održavanja sastanka biće utvrđeni naknadno.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju je u skladu sa Odlukom o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje koordinisalo pripremne aktivnosti za ovaj sastanak, a u pripremu Dokumenta za diskusiju za sedmi sastanak Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH bili su uključeni svi republički organi uprave, nadležni za oblasti koje će se razmatrati na ovom sastanku. Takođe, nadležne institucije Republike Srpske imenovale su i svoje predstavnike koji će uzeti učešće na pomenutom sastanku pododbora i usmenim putem izvještavati Evropsku komisiju o ostavarenom napretku u svojim nadležnim oblastima.