latinica  ћирилица
22/09/2023 |  13:49 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Kresojević i udruženja za zaštitu porodice pokreću peticiju za izmjenu Porodičnog zakona

Gradski menadžer Bojan Kresojević zajedno sa udruženjima za zaštitu porodice i roditeljima, pokreće peticiju za prikupljanje potpisa za izmjenu Porodičnog zakona Republike Srpske, a koja će biti održana od 8. do 14. oktobra u Banjaluci.
Bojan Kresojević - Foto: RTRS
Bojan KresojevićFoto: RTRS

Udruženja su najavila peticiju za prikupljanje potpisa, na osnovu koje bi od Narodne skupštine tražili posebnu sjednicu radi izmjene i dopune određenih članova novog Porodičnog zakona.

Potpisi građana prikupljaće se od 8. do 14. oktobra u Banjaluci i većim gradovima Srpske.

Veliki broj udruženja i njihovih članova, žele da se pojedine odredbe zakona precizinije definišu i smanji mogućnost određenih zloupotreba.

Zbog toga će peticija biti pokrenuta 8. oktobra.

Cilj je da se prikupi minimalno 3.000 potpisa jer je to mogućnost da građani budu ovlašteni predlagači izmjene zakona. Posebno su sporne tačke koje se tiču izuzimanja djeteta iz porodice i ovlašćenja koja su data centrima za socijalni rad.

Član Udruženja porodica sa četvoro i više djece, Adriana Basara poručila je kako su se predstavnici ovog Udruženja rado odazvali ovoj inicijativi, jer i sami imaju veliku odgovornost.

- Mi zastupamo oko 900 porodica u gradu Banjaluci i okolini. Ne želimo samo da ulazimo u domen ljudskih porava koja su data Evropskom konvencijom, da se to mijenja, mi želimo sva prava ali da ne ide na uštrb roditelja. Iskoristila bih ovu priliku da pozovem sve građane da prisustvuju velikoj porodičnoj šetnji, koju ćemo organizovati 8. oktobra u 5 do 12, kako bi zadržali prava porodica u Republici Srpskoj - dodala je Basara.

Potpredsjednik Udruženja roditelja za prava djece Republike Srpske, Zoran Vuković dodao je kako će Udruženje podržati ovu, ali i svaku drugu inicijativu koja ide u korist djece i roditelja.

- Podržali smo ovu prije svega jer želimo da pozovemo sve roditelje, udruženja i političke opcije koji smatraju da ovi zakoni, koji su tako reći doneseni preko noći, treba bolje da se urede, da se pravno drugačije naprave, da se definišu zakonski okviru, oni moraju biti u saglasnosti suda. Šetnju koja će se desiti 8. oktobra, ali i sve ostale aktivnosti koje idu u korist djeci, prodicama i roditeljima, mi ćemo podržati i aktivno učestovati u tome - rekao je Vuković.

Gradski menadžer smatra da nije riječ ni o kakvoj političkoj temi, već životnoj. Ovo je borba za porodicu i bolji Porodični zakon, rekao je Kresojević nakon sastanka sa udruženjima.

- Nije sporno da se kod određenih porodica kod koji je utvrđena disgfunkcionalnost, preduzmu određene mjere zaštite ali na ovaj način podrazumijeva da se svaki roditelj tretira kao opasnost za svoje dijete - pojasnio je Kresovević.

Pored peticije, upućen je poziv roditeljima i djeci da se priključe porodičnoj šetnji koja će se održati u Banjaluci 8.oktobra u 11.55 časova.