latinica  ћирилица
22/09/2023 |  13:52 | Autor: SRNA

Broćeta: Radna grupa da traži da se Srbima prizna konstitutivnost i obezbijedi sigurnost

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta očekuje od radnog tijela, koje je imenovano u Predstavničkom domu parlamenta BiH, da napravi set mjera koje će jasno tražiti od federalnih vlasti da se Srbima prizna konstitutivnost u svim kantonima i obezbijedi potpuna sigurnost u mjestima gdje žive.
Goran Broćeta - Foto: RTRS
Goran BroćetaFoto: RTRS

Broćeta je naglasio da očekuje da radno tijelo pripremi set mjera kojima će jasno tražiti od vlasti u FBiH da u potpunosti poštuju Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, da se Srbima prizna konstitutivnost u svim kantonima i da se ta konstitutivnost u potpunosti i u svakom segmentu sprovede na terenu.

- Očekujem da se srpskim povratnicima obezbijedi potpuna sigurnost gdje god da žive u FBiH, sve ispod toga je samo bacanje prašine u oči povratnicima, pogotovo srpskim koji su najviše obespravljeni i poniženi u FBiH - istakao je Broćeta.

Broćeta je podsjetio da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče usvojio zaključak kojim je predviđeno formiranje radnog tijela sa zadatkom da u roku od 45 dana predloži set mjera sa ciljem zaštite svih povratnika u BiH.

- Raduje me činjenica da je nakon reakcije predstavnika SNSD-a i Kluba Srba došlo do zaključka da su i Srbi u FBiH potpuno obespravljeni i ugroženi. Tako je na neki način osujećen osnovni i jedini cilj predlagača da se bošnjački povratnici predstave kao žrtve dok srpski povratnici, pretpostavljam, nisu trebali da budi pomenuti - rekao je Broćeta.

On je naveo da je cilj predlagača bio da se bošnjački povratnici predstave kao jedine žrtve nepoštovanja Ustava i osnovnih ljudskih prava.

Broćeta je zahvalio šefu Kluba poslanika SNSD-a Sanji Vulić, koja se oštro suprotstavila naumu predlagača, te je ipak uspjela da sve stavi koliko-toliko u ravnopravan položaj za dalju realizaciju.