latinica  ћирилица
22/09/2023 |  14:08 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Varšava bijesna na Zelenskog

Poljska ogorčeno reaguje na ukrajinske političare koji stalno traže nove kontingente pomoći u oružju i novcu i navodi da Kijev ne cijeni enormnu pomoć koju su do sada dobili, ocijenila je Geopolitika.
Poljska (foto:EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT) -
Poljska (foto:EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT)

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski redovno se poziva na "obavezu" Zapada da pomogne njegovoj zemlji.

Takav nastup u nekim zapadnim zemljama tumači se kao svojevrsna arogancija i nedostatak zahvalnosti.

Јedno od otvorenih pitanja je izvoz žitarica iz Ukrajine. EU mjere pomoći Ukrajini tumači kao solidarnost, pa su u skladu tim i uspostavljeni "koridori solidarnosti" za izvoz ukrajinskog žita.

Poljska je tako na početku rata odmah stala na stranu Ukrajine, ali poljska solidarnost ima svoje granice.

Govor Zelenskog u UN "prelio je čašu" strpljenja Varšave, jer je na međunarodnoj pozornici poljsku solidarnost označio kao "političko pozorište" i Poljsku i još neke zemlje koje su obustavile uvoz žita optužio da rade u korist Moskve.

Poljska je vrlo osjetljiva na takve optužbe, jer dolaze od saveznika kome je u posljednjih godinu i po svim raspoloživim sredstvima pomagala, a Kijev od nje sada traži da radi na štetu vlastitih građana.

Upravo zaštita poljskih poljoprivrednika spada među prioritete vladine politike, jer se oni bore za preživljavanje nasuprot snažnoj konkurenciji unutar EU.

Neizvjesnost u pogledu nastavka rata u Ukrajini i daljih izgleda unosi nervozu među zapadne saveznike, a ponajviše je to slučaj kod Poljaka zbog činjenice da pomoć Ukrajini polako iscrpljuje njihove kapacitete.

Rat u Ukrajini stajao je njene saveznike do sada oko 160 milijardi evra, računajući na sve oblike pomoći.

Dok u pomoći koju Ukrajini pružaju SAD, Britanija, Njemačka, Poljska i Holandija prevladava vojni udio, u paketima pomoći institucija EU i nekih drugih zemalja, poput Јapana, dominiraju finansije. 

SAD su do sada bile najveći donator Ukrajine u ovome ratu sa 70,7 milijarde evra vojne, financijske i humanitarne pomoći.

Slijede institucije EU sa 35,1 milijardu evra, zatim Britanija, Njemačka /oko deset milijardi/ te Јapan, Kanada, Poljska... sa po nekoliko milijardi evra, napominje Geopolitika.