latinica  ћирилица
22/09/2023 |  15:04 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

Republička uprava za igre na sreću intenzivno radi na povećanju discipline u primjeni propisa

Odjeljenja zadužena za izdavanje odobrenja za rad, obradu poreskih prijava, pravne i inspekcijske poslove, Republičke uprave za igre na sreću intenzivno rade na povećanju discipline u primjeni propisa od strane priređivača i njihovog poslovanja u zakonskim okvirima, rekao je v.d. direktora Republičke uprave za igre na sreću Draženko Veljanovski.
Draženko Veljanovski - Foto: Ustupljena fotografija
Draženko VeljanovskiFoto: Ustupljena fotografija

Veljanovski je istakao da su rezultati tog rada već osjetni i u značajnoj mjeri utiču na jačanje ekonomije i punjenje budžeta Republike Srpske.

On je naveo da je rekordno prikupljanje prihoda koje Republička uprava za igre na sreću konstantno bilježi posljedica i novog obračuna naknada propisanih Zakonom o igrama na sreću koji je na snazi od 2019. godine, ali i činjenice da svi priređivači poštuju zakonske odredbe koje se tiču obračuna i plaćanja naknada za priređivanje igara na sreću, koje ujedno predstavljaju i prihod budžeta Republike Srpske.

- Tako je prihod od naknada za priređivanje igara na sreću i poreza na dobitak u osam mjeseci 2023. godine veći za 21,5 miliona KM ili za 38 odsto više u odnosu na isti period prošle godine - rekao je Veljanovski.

Veljanovski je istakao da je ukupan prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitak zaključno sa avgustom ove godine iznosio 78.527.034 KM, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 57.006.586 KM.

- U narednom periodu nastavljamo i sa pojačanim inspekcijskim kontrolama radi sprečavanja ilegalnog priređivanja igara na sreću u Republici Srpskoj, kao i onemogućavanja učešća maloljetnih lica u igrama na sreću - rekao je on.

Veljanovski je rekao da su inspektori Republičke uprave za igre na sreću samo u proteklih mjesec dana, odnosno u periodu od 23. avgusta do 21. septembra izdali ukupno 20 prekršajnih naloga, zbog počinjenih prekršaja iz oblasti Zakona o igrama na sreću.

Naveo je da su tokom kontrole inspektora oduzeti i predmeti koji su korišćeni za nelegalno priređivanje igara na sreću, koje Republička uprava za igre na sreću, nakon okončanja prekršajnih postupaka trajno uništava.

- Komisija za sprovođenje postupka za uništavanje oduzetih predmeta Republičke uprave za igre na sreću danas, 22.09.2023. godine uništila je ukupno 126 predmeta koji su korišćeni za nelegalno priređivanje igara na sreću - rekao je on.

Veljanovski je naveo da su uništeni ilegalni automati za igre na sreću, terminali za priređivanje elektronskih igara na sreću i računarska oprema.

Ovi predmeti su, dodao je, bili privremeno oduzeti prilikom inspekcijskih kontrola, zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o igrama na sreću, a u slučajevima za koje je propisano izricanje zaštitne mjere oduzimanje predmeta.

- Pozivamo građane, ukoliko imaju saznanja o ilegalnom priređivanju igara na sreću na teritoriji Republike Srpske, da o tome obavijeste Republičku upravu za igre na sreću, kako bi naši inspektori preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti - rekao je Veljanovski.

On je poručio da Republička uprava za igre na sreću nastavlja sa radom na uređenju tržišta igara na sreću, s ciljem pojačane discipline u primjeni zakonskih odredbi u oblasti igara na sreću u Republici Srpskoj, što će, kako je rekao, neminovno dovesti i do značajnog povećanja budžetskih prihoda.