latinica  ћирилица
22/09/2023 |  15:19 ⇒ 15:21 | Autor: TANЈUG

Odbojkaši Srbije sutra putuju za Tokijo na mečeve kvalifikacija za OI

Odbojkaši reprezentacije Srbije će od 30. septembra do 8. oktobra igrati u grupi B kvalifikacija za Olimpijske igre sa Јapanom, SAD, Slovenijom, Turskom, Tunisom, Egiptom i Finskom.
Odvojkaši Srbije (Foto:  EPA-EFE/NICOLA MASTRONARDI) -
Odvojkaši Srbije (Foto: EPA-EFE/NICOLA MASTRONARDI)

Selektor Igor Kolaković objavio je spisak igrača koji će igrati na predstojećem turniru.

Tehničari: Vuk Todorović i Aleksa Bata, korektori: Aleksandar Atanasijević i Dražen Luburić, libera: Milorad Kapur i Miloš Krsteski, blokeri: Marko Podraščanin, Petar Krsmanović, Nemanja Mašulović i Aleksandar Nedeljković, primači: Uroš Kovačević, Marko Ivović, Miran Kujundžić i Pavle Perić.

Selektor Srbije Igor Kolaković izjavio je se ekipa osjeća spremno.

Takmičenje na turniru Srbija će početi 30. septembra protiv Turske od 6.00 časova, a u drugom kolu dan kasnije u isto vrijeme igraće protiv Tunisa.

U trećem kolu u utorak 3. oktobra Srbiji će protivnik biti Egipat od 6.00 časova, dan kasnije Srbija će u isto vrijeme igrati protiv Finske, a u petom kolu u petak 6. oktobra protiv Јapana od 12.25.

U šestom kolu, u subotu 7. oktobra Srbija će od 9 časova igrati protiv SAD, a u posljednjem kolu dan kasnije od 9 časova protiv Slovenije.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang-liste FIVB podijeljene su u tri grupe sa po osam selekcija, a plasman na Olimpijske igre izboriće po dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe.

Preostalih pet reprezentacija biće pozato 24. juna, po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024.

Na osnovu rang-liste FIVB biće određeno još pet reprezentacija, prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za Igre, a potom najuspješnije rerpezentacije za FIVB rang-liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.