latinica  ћирилица
22/09/2023 |  16:41 ⇒ 18:42 | Autor: RTRS

Pavlović: Za odbranu slobode neophodno svesrpsko jedinstvo

Direktor Јavne ustanove Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović istakao je da se svi napadi na institucije i legitimno izabrane predstavnike Srpske mogu razumjeti kao strateški i taktički s ciljem uništenja srpskih država i srpskog naroda.
Dušan Pavlović - Foto: SRNA
Dušan PavlovićFoto: SRNA

- U tom smislu ovakve situacije zahtijevaju i adekvatan odgovor - jačanje svijesti o neophodnosti dodatne izgradnje i očuvanja jedinstva svih Srba u Republici Srpskoj i srpskim zemljama te našeg identiteta, oslobodilačkih tradicija i uspomena na velikane tih tradicija - naveo je Pavlović.

U kontekstu trenutnih istorijskih i geopolitičkih prilika i procesa dugog trajanja, dodaje Pavlović, neophodno je da svi budu svjesni koliko je svesrpsko jedinstvo neophodno i ključno, ako se želi da djeca i nova pokoljenja imaju šansu da žive kao slobodni ljudi, svjesni i ponosni na svoj kulturni i nacionalni identitet.

- Generacije naših predaka koje su stvarale srpske zemlje u 19. i 20. vijeku su i te kako bile svjesne da se prava i istinska sloboda uvijek mora osvajati velikom žrtvom. Naučili su nas, a prije svega obavezali svojim životima, da ne zaboravimo da svaka "sloboda" koja je poklonjena krije manji ili veći stepen zavisnosti ili čak ropstva - naveo je Pavlović.

On je istakao da je danas imperativ da svi budu svjesni da se ta osvojena sloboda, koju su generacije predaka životima plaćale, mora braniti po svaku cijenu.

- Ključni preduslov za odbranu slobode u današnjim uslovima je sistemsko uspostavljanje i razvoj jedinstva i borba za istinu - naveo je Pavlović u saopštenju.

Koliko je sve ovo neophodno u današnje vrijeme, dodaje Pavlović, potvrđuje materijal koji su pripremili saradnici Centra, a u kojem se navodi da je ideološki i politički diskurs Kristijana Šmita okrenut ka održavanju nacističkih tradicija Vermahta.

U materijalu saradnika Centra se navodi da je Šmit, kao bivši pripadnik Prve brdske divizije Bundesvera te bivši državni sekretar u njemačkom Ministarstvu odbrane i član organizacije "Krug pripadnika društva brdskih trupa" koja otvoreno protežira nacističke "ugledne" heroje, zastupao interese ove divizije i svesrdno je branio.

- Šmit je u svom političkom djelovanju pokrenuo i proces rehabilitacije "uglednog" nacističog heroja Vernera Moldersa, pilota Vermahta, koga je odlikovao Hitler - ističe se u materijalu.

Materijal saradnika Centra sadrži i predstavničko pitanje, koje su 2007. godine njemačkoj Saveznoj vladi postavili Ula Јelpke, Petra Pau, Sevim Dagdelen, Kersten Nauman, Volfgang Nešković i parlamentarna stranka Ljevica, a u vezi sa podrškom koju je tadašnji državni sekretar Kristijan Šmit pružao Verneru Moldersu, jednom od vodećih oficira Trećeg rajha.

Saradnici Centra zaključuju da su aktivnosti koje Šmit provodi u BiH višestruko kontradiktorne i zabrinjavajuće, te kao takve ne mogu biti posmatrane van navedenog konteksta koji ima istorijski kontinuitet i u direktnom smislu je u vezi sa nacističkim vojnim jedinicama čije tradicije slavi, a koje su zapamćene po genocidu i zločinima protiv čovječnosti nad srpskim narodom.

Materijal:

Kristijan Šmit-povratak duh(g)ova prošlosti
Njemačka parlamentarna grupa - upit saveznoj Vladi