latinica  ћирилица
22/09/2023 |  17:39 ⇒ 17:39 | Autor: TANЈUG

U toku pregovori između Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana o povlačenju trupa

U toku su pregovori između predstavnika Nagorno-Karabaha i azerbejdžanske strane, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, o organizovanju procesa povlačenja trupa i obezbjeđivanju povratka evakuisanih građana u svoja naselja nakon vojne agresije Azerbejdžana, saopštio je Infocentar Nagorno-Karabaha.
Nagorno-Karabah (Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE) -
Nagorno-Karabah (Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE)

Raspravlja se i o proceduri ulaska i izlaska iz Nagorno-Karabaha za građane, prenosi agencija Armen pres.

Kako je ranije javio Rojters, jermensko rukovodstvo Nagorno-Karabaha saopštilo je da još nije bilo konkretnih rezultata iz razgovora sa azerbejdžanskom stranom o mogućim bezbjednosnim garancijama ili amnestiji koja Baku predlaže nakon ofanzive na region.

Azerbejdžan će amnestirati jermenske borce iz Karabaha koji polože oružje, rekao je Rojtersu savjetnik predsjednika za spoljnu politiku Hikmet Hadžijev.

Predstavnici Јermena iz Karabaha rekli su da sporazum još nije postignut.

- Ova pitanja još uvijek moraju biti riješena - rekao je David Babajan, savjetnik Samvela Šahramanjana, predsjednika samozvane Republike Arcah, rekao je Rojtersu.

On je dodao da je situacija veoma teška, da su ljudi su gladni, nema struje, nema goriva, a ima mnogo izbjeglica. Babajan je međutim rekao da je postignut dogovor za prolaz humanitarnog konvoja iz Јermenije preko koridora Lačin.

Sedam ruskih mirovnih vozila, uključujući velike kamione, prošao je danas jermenski kontrolni punkt koji je krenuo ka Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžanska 24-časovna vojna operacija ove nedjelje primorala je etničke Јermene u Karabahu da prihvate ponižavajuće uslove sporazuma o prekidu vatre u srijedu koji je podstakao pozive na ostavku jermenskog premijera Nikola Pašinjana.