latinica  ћирилица
22/09/2023 |  17:54 ⇒ 18:41 | Autor: RTRS

Kovačević: Pravde za Srbe nema kada su u pitanju Sud i Tužilaštvo BiH (VIDEO)

Pravde za Srbe nema kada su u pitanju Sud i Tužilaštvo BiH, rekao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- U tom smislu ne možemo očekivati ništa novo. Uvijek se treba podsjetiti na to da je od 100.000 žrtava u proteklom građanskom ratu, oko 30. 000 Srba nastradalo, što odgovara proporcionalno broju srpskog stanovništva u BiH, a presuda na zločinima nad Srbima ima samo dva odsto. To samo pokazuje da na ovom svijetu mogu da postoje i vanzemaljci, i šporet na drva, ali pravde za Srbe nema, pa nema - istakao je Kovačević komentarišući odluke Suda BiH u predmetu "Јošanica".

Kovačević je naveo da će Sud i Tužilaštvo BiH ponekad procesuirati neke manje slučajeve, čime će samo zamazati oči srpskim žrtvama, ali samo u onim mizernim procentima.

- Međutim, istina je potpuno drugačija, Srbi su se branili, ginuli na svojim kućnim ognjištima, i najveći broj srpskih žrtava je bio u prvoj godini rata, što ruši tezu druge strane, jer ako se neko spremao za taj rat, valjda ne bi imao tolike žrtve. Rat je krenuo tako što je neko napao Srbe, i danas imaju jedan jedini cilj da se Srbi obesprave, da se ugnjetava Republika Srpska - istakao je Kovačević.

On je za kraj poručio da se to ne smijemo dozvoliti.

- Zato i postoji Republika Srpska, koju ćemo čuvati i braniti svim dozvoljenim sredstvima - istakao je Kovačević.

Podsjećamo, Sud BiH potvrdio je u cijelosti uređenu optužnicu protiv nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine, nakon što je Tužilaštvo ponovo uložio žalbu.