latinica  ћирилица
22/09/2023 |  17:55 ⇒ 18:42 | Autor: SRNA

Nuždić: Nastavljena farsa u pravosuđu BiH

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić ocijenio je da je time što je Sud BiH prvo odbio, a onda potvrdio optužnicu za zločine nad srpskim civilima u Јošanici kod Foče nastavljena farsa, odnosno cirkus u pravosuđu BiH koje je pokazalo neozbiljnost u radu.
Viktor Nuždić - Foto: RTRS
Viktor NuždićFoto: RTRS

Nuždić je naveo da to pokazuje da se sve ovo pretvorilo u jednu veliku farsu, jer se nastavlja samo prebacivanje odgovornosti između Suda i Tužilaštva BiH.

- Trebalo je 30 godina da se podigne optužnica. U ovom slučaju sve je kristalno jasno i ništa nema sporno, riječ je o civilnim žrtvama - rekao je Nuždić Srni.

On je upitao kako su te žrtve od jednom prestale da budu legitimni vojni cilj, a još bolje pitanje prema Sudu BiH zašto su one to i bile.

Prema njegovim riječima, institucije koje bi trebalo da zastupaju pravo i pravičnost u koje bi građani trebalo da imaju najveće povjerenje na ovaj način degradiraju svoje postojanje i dovode ga u pitanje.

- Ne smijemo zaboraviti da u ovom predmetu postoje svjedoci čiji su najmiliji stradali i kakva se poruka njima šalje. Ovo je igranje sa osjećanjima žrtava i tjeranje da iznova proživljavaju strašan zločin koji se desio u Јošanici - zaključio je Nuždić.

Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio po svim tačkama uređenu optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za zločine nad srpskim civilima u Јošanici kod Foče.

Prvobitno je Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin počinjen nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine, a Tužilaštvo BiH je u roku od 24 časa uložilo žalbu.

U Јošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Za ove zločine optuženi su Ferid Buljubašić /70/, Ahmet Sejdić /63/, Rašid Sobo /58/, Šefko Glušac /62/, Zakir Јamak /54/, Bahrudin Muhić zvani Bane /59/, Adem Fehrić /61/, Mustafa Poljo zvani Musa /58/, Enver Kustura zvani Pena /56/, Muhamed Liska /50/, Sakib Čakar /66/, Izet Sejdić /67/ i Munir Nalo /53/.