latinica  ћирилица
22/09/2023 |  17:58 ⇒ 18:20 | Autor: SRNA

Kojić: Proces za zločine u Јošanici biće pod posebnom pažnjom u Srpskoj

Potvrđivanje optužnice za brutalne zločine počinjene nad srpskim civilima u Јošanici kod Foče na Nikoljdan 1992. godine jedini je logični potez koji je mogao uraditi Sud BiH, rekao je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

- Ono što nas zabrinjava je igra koja se igra i prije početka ovog procesa, jer nam je Sud BiH već dva puta do sada jasno poručio da će učiniti sve da ovaj proces odugovlači u nedogled - rekao je Kojić Srni.

On je ukazao da se prvo čekalo više od 30 godina za podizanje optužnice za zločine u Јošanici, a potom je Sud BiH prije dva dana odbio optužnicu Tužilaštva.

- Јavno im poručujemo da će ovaj proces biti pod posebnom pažnjom u Republici Srpskom i učinićemo sve da pravda bude jedina presuda. Nećemo dozvoliti da krvnici budu na slobodi, disaćemo za vrat Sudu koji neće moći da izvrši ono što je zamislio, a odgovorno tvrdim da žele da oslobode optužene na svaki mogući način otezanjem procesa ili presudom kojom će ih amnestirati - naveo je Kojić.

On je rekao da će porodice svih 56 ubijenih srpskih civila dočekati pravdu, ističući da su spremni na proteste ali i na radikalnije vidove borbe s ciljem da pravda bude zadovoljena.

- Mi više nećemo dozvoliti da nas ovaj sud ubija kao glinene golubove jer ovo što oni rade je ništa drugo nego ponovno ubijanje žrtava ali i njihovih porodica - rekao je Kojić.

On je pozvao sve institucije iz Republike Srpske da zajedno sa ovom republičkom organizacijom prate ovaj proces i traže pravdu.

- To je potrebno, jer je očigledno da dok god ne budemo jedinstveni i ne pokažemo zajedništvo ali i karakter i prkos, kadije iz Suda BiH će nastaviti raditi po naredbama svojih nalogodavaca slično onome što su za vrijeme rata radili oni koji su bili gospodari života i smrti u tim prostorijama u kojima se nalazio zloglasni logor "Viktor Bubanj" - naveo je Kojić.