latinica  ћирилица
22/09/2023 |  18:11 ⇒ 23/09/2023 | 11:58 | Autor: RTRS

Održan skup podrške institucijama Srpske na Lapišnici; Okupilo se 9.000 građana (FOTO/VIDEO)

Mirni skup podrške institucijama Republike Srpske pod nazivom "Granica postoji" održan je i na međuentitetskoj granici na Lapišnici u Istočnom Starom Gradu. Na skupu koji je okupio nekoliko hiljada ljudi, građani su poslali poruku da će se srpski narod na svakom mjestu dostojanstveno i na miran način boriti za Srpsku i njene institucije.
"Granica postoji", ilustracija - Foto: RTRS
"Granica postoji", ilustracijaFoto: RTRS

Okupilo se oko 9.000 građana, a skup su obezbjeđivali pripadnici MUP-a.

Ka sarajevskoj kotlini slila se rijeka naroda. Svi ujedinjeni bezgraničnim poštovanjem i ljubavlju prema svojoj Republici i njenim institucijama.

- Prije trideset godina moj otac je odabrao časno i dostojanstveno umrijeti i dati svoj život zajedno sa svojom braćom i saborcima, braneći istu granicu koju mi danas branimo i na kojoj stojimo - istakla je Dragana Trifković, dijete poginulog borca Vojske Republike Srpske.

Građani su ponovili da je Kristijan Šmit nelegalan i da nema pravo da nameće odluke, niti da odlučuje o sudbini institucija Srpske.

Skupu podrške "Granica postoji" prisustvovali su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnici opština u sastavu grada i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Prisutnima se obratio i istoričar Lazar Škobo, koji je istakao da je ovaj skup danas organizovan zato što je to otadžbina zatražila od srpskog naroda.

- Danas smo se okupili da vodimo onu borbu koji su vodili naši preci, a to je borba za opstanak srpskog naroda zapadno od rijeke Drine. Hvala Vojsci Republike Srpske koja je odbranila i sačuvala našu Srpsku, naš simbol jedinstva, časti, hrabrosti, dostojanstva, ali i garanta opstanka srpskog naroda na ovim prostorima - rekao je Škobo.

Entitetske granice svakodnevno se prelaze, i ne želimo graditi zidove - ali prelazak preko granice dostojanstva i nipodaštavanje onoga što smo stvorili, kategorični su borci Vojske Republike Srpske - ne smije se i ne može dozvoliti!

- Ove skupove vidim kao podršku institucijama, a ne pojedincu, bez obzira ko obnašao funkciju predsjednika Republike Srpske, došao bi ovdje, znači mi da branimo instituciju, branimo naše nadležnosti, a granica kao granica to je simboličan naziv. Ne mislim da treba granica između naroda već granica njihovog ponašanja prema predsjedniku Republike Srpske - poručio je Slavko Kovačević, borac Vojske Republike Srpske.

Skupovi podrške prethodno su održani na granici sa FBiH u Istočnom Sarajevu, kod Doboja, u opštini Lopare na magistralnom putu između Priboja i Tuzle, zatim u Nevesinju, Koprivni kod Oštre Luke, te Lukama kod Vlasenice, u Foči i Ribniku.

Skupovi su počeli 1. septembra, a zbog nezadovoljstva političke optužnice protiv predsjednika Republike Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika" Srpske Miloša Lukića.

Optužnicu protiv Dodika i Lukića Sud BiH je potvrdio 11. septembra, zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita.