latinica  ћирилица
22/09/2023 |  18:20 ⇒ 18:41 | Autor: SRNA

Rajilić: Sudije rade pod političkim pritiskom

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić ocijenila je da Sud BiH prvo odbijanjem, a potom potvrđivanjem optužnice za zločine nad Srbima u Јošanici kod Foče pokazuje da sudije rade pod pritiskom politike i po nečijim instrukcijama.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

- Sud BiH nema veze sa pravom i pravdom, jedan dan donosi jednu, a drugi dan sasvim drugu odluku. Ova pravosudna institucija nije trebala ni povlačiti optužnicu u ovom predmetu, jer kako je moguće da vojna meta budu srpska djeca i civili - rekla je Rajilićeva Srni.

Rajilićeva je ocijenila da se na bilo koji način pokušavaju zaštititi, kako kaže, bošnjački heroji i ne želi se priznati da postoje i srpske žrtve.

- Žele prikazati da su svi Srbi mete, a da su oni branioci BiH - rekla je Rajilićeva.

Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio po svim tačkama uređenu optužnicu za zločine nad Srbima u Јošanici kod Foče, potvrđeno je ranije Srni u pravosudnim institucijama BiH.

Sud BiH je prvobitno odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine.

Tužilaštvo BiH je u roku od 24 sata uložilo žalbu na odluku Suda BiH.

U Јošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Za ove zločine optuženi su Ferid Buljubašić /70/, Ahmet Sejdić /63/, Rašid Sobo /58/, Šefko Glušac /62/, Zakir Јamak /54/, Bahrudin Muhić zvani Bane /59/, Adem Fehrić /61/, Mustafa Poljo zvani Musa /58/, Enver Kustura zvani Pena /56/, Muhamed Liska /50/, Sakib Čakar /66/, Izet Sejdić /67/ i Munir Nalo /53/.