latinica  ћирилица
22/09/2023 |  18:27 ⇒ 22:46 | Autor: RTRS

Ambasada Rusije: Šmit nije visoki predstavnik

Njemački državljanin Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH bez relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a. Uzurpacija od strane pojedinih članova Rukovodećeg komiteta prava na "imenovanje" visokog predstavnika apsolutno je neprihvatljiva, saopšteno je danas iz Ambasade Rusije u BiH.
Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Rusije u BiH

Iz ove ambasade navode da je generalni sekretar UN Antonio Guteres odgovoru na pismo srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović potvrdio da nigdje i nikako ne postoji odgovarajuća rezolucija Savjeta bezbjednosti UN kojom se odobrava kandidatura Kristijana Šmita i da je on s toga nelegitiman.

- Sama činjenica da se nakon značajnog vremenskog perioda "rada" Kristijana Šmita pojedini ambasadori okreću temi legitimiteta njemačkog državljanina - sve to izričito potvrđuje da ni oni sami ne vjeruju u njega. Zaista, haotični postupci Šmita i njegova nerazumljiva retorika doveli su do razočarenja čak i onih u BiH koji su naivno vjerovali u takozvanu "međunarodnu zajednicu". Odavno je svima jasno da je car stvarno go - saopšteno je iz ruske Ambasade povodom izjave Upravnog odbora PIK-a koji je danas izrazio podršku Šmitu i pozvao "predsjednika Republike Srpske da prestane sa politikom nepriznavanja i nesaradnje sa Šmitom".

Iz ruske Ambasade ističu da je tragikomična persona Kristijan Šmit najbolji argument u korist zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika.

Dodaju da i sami međunarodni "zagovarači" Dejtona pokazuju zapanjujuće zanemarivanje riječi i duha ovog mirovnog sporazuma.

- Nedostaje njima hrabrosti da u "izvornom" engleskom tekstu navedu pun naziv funkcije Milorada Dodika - predsjednika Republike Srpske, koju skrivaju u skraćenici RS - navodi se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade ističu da bi "branioci" Dejtona trebalo bi da znaju da je Republika Srpska punopravni učesnik Mirovnog sporazuma i i da je njihov posao potpomaganje pravednoj, uravnoteženoj primjeni odredbi Dejtonskog sporazuma, a nikako zastrašivanje, prijetnje i nasilno promovisanje "evroatlantske perspektive".

- Upozoravamo da će svu odgovornost za raspirivanje ionako zakomplikovane unutrašnje političke situacije u BiH posredstvom korišćenja persone Kristijana Šmita kao i instrumenata "bonskih ovlašćenja", na koje on nema pravo, snositi autori izjave od 22. septembra 2023. godine - navodi se u saopštenju.