latinica  ћирилица
22/09/2023 |  18:37 ⇒ 22:45 | Autor: RTRS

Dodik: Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu

Kristijanu Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu, koja se naziva PIK. Јedino što može da mu pomogne je da pokaže relevantnu odluku Savjeta bezbjednosti UN-a o svom imenovanju, poručio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je istakao da je krajnje vrijeme da ambasadori unesu realnost u odlučivanje i djelovanje u BiH, a ne da se bave isključivo pomaganjem i spasavanjem Šmita, koji, kako je rekao, nije legitimno izabran u Savjetu bezbjednosti UN i koji svojim djelovanjem nanosi nesagledivu štetu i zaustavlja evropski put BiH.

- Šmit je postao kolateralna šteta pojedinih frustriranih ambasadora, kao što je onaj /američki ambasador/ Majkl Marfi, pa su se sad sjetili da ga spasavaju kao "dobrog vojnika Švejka" - istakao je Dodik.

On je naglasio da veoma dobro zna da čita šta piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu i nema potrebe da ga bilo ko poziva na poštovanje ovog sporazuma.

- Niti nekome treba da vjerujem na riječ šta tamo piše, pogotovo ne nekim ambasadorima koji su pokazali veoma loše namjere prema Republici Srpskoj - poručio je Dodik.

Podsjećamo, Upravni odbor Savjeta za provođenje mira iskazao je danas podršku Kristijanu Šmitu i pozvao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da prestane sa politikom nepriznavanja i nesaradnje sa Šmitom.