latinica  ћирилица
22/09/2023 |  18:50 ⇒ 23/09/2023 | 16:08 | Autor: RTRS

Miličević: Samostalnost Srpske - istorijski cilj za buduće generacije

Predsjednik SDS-a Milan Miličević izjavio je da, ukoliko globalni istorijski i politički tokovi budu išli u pravcu ka samostalnoj Republici Srpskoj, treba to prepoznati i ići u tom pravcu, ali da je "nacionalno odgovorno reći da sada nije taj istorijski trenutak".
Milan Miličević - Foto: Ustupljena fotografija
Milan MiličevićFoto: Ustupljena fotografija

Miličević je istakao važnost očuvanja dejtonskog okvira za Republiku Srpsku, saopšteno je iz SDS-a.

- Samostalnost može biti istorijski cilj za buduće generacije, ali prioritet treba da bude dogovor sva tri naroda u BiH. Republika Srpska predstavlja okvir koji štiti prava srpskog naroda u BiH, a mi imamo posebnu obavezu prema 25.000 srpskih boraca koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, da ne pravimo ishitrene i neodgovorne poteze koji je mogu ugroziti - naglasio je Miličević.

On je naveo da težnja srpskog naroda za samostalnost predstavlja istorijski proces, ali je istovremeno upozorio "na dugogodišnje manipulacije nacionalnim emocijama pojedinih političara".

Miličević je apelovao da politički lideri razmišljaju o dugoročnim interesima Republike Srpske, a ne samo, kako je naveo, o svom političkom profitu i da se suzdrže od manipulacija koje bi mogle ugroziti stabilnost i prosperitet Srpske.

On je poručio svim onim političkim akterima u FBiH koji zagovaraju neki model građanske, unitarne države, da se to ne može desiti i da je potrebno vratiti se u dejtonski okvir BiH, koji je trenutno sasvim dovoljan za sve ljude koji ovdje žive i neophodno je fokusirati se na unapređenje ekonomske situacije i rješavanje drugih važnih pitanja, a ne očekivati od stranaca da urede međusobne odnose u BiH.