latinica  ћирилица
22/09/2023 |  19:26 ⇒ 19:26 | Autor: SRNA

Graorac: Vrijeme će pokazati da li je potvrđivanje optužnice za Јošanicu farsa

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac ocijenila je pozitivnom informaciju o potvrđivanju optužnice za zločine nad Srbima u Јošanici kod Foče, te poručila da će vrijeme pokazati da li je ovo samo farsa ili će zločinci zaista odgovarati.
Isidora Graorac - Foto: RTRS
Isidora GraoracFoto: RTRS

Graorčeva je rekla da je potvrđivanje optužnice dočekano sa nevjericom, s obzirom na vraćanje na doradu, odbijanja i prihvatanja.

- Zar nije moglo odmah da se potvrdi, nego vraćanje na doradu, pa odbijanje, pa prihvatanje? Toliko komplikacije, a zločin evidentan, dokaziv, vidljiv svakom čovjeku. Dijete od dvije godine, starci sa više od 80 godina, ukupno 56 civila, ubijenih na kućnom pragu, na svojim vjekovnim ognjištima - dodala je Graorčeva.

Ona smatra da je pod velikim znakom pitanja da li će ubrzo biti dočekan i epilog suđenja.

Prema njenim riječima, u selu Јošanica nadomak Foče stradali su sami civili i osumnjičeni bi se trebali naći iza rešetaka do kraja života.

- Samo da se ne desi kao sa "Dobrovoljačkom", proces koji traje više od 10 godina ili kao slučaj "Mahmuljin" koji ljetuje u Turskoj, iako je presuđen za zlodjela na Ozrenu. Neka se konačno i pravo i pravda pozabave srpskim žrtvama i neka konačno porodice dobiju prijeko potrebnu satisfakciju - poručila je Graorčeva za Srnu.

Ona je istakla da će vrijeme pokazati da li je sve ovo samo farsa, odnosno da li će se gledati samo privid suđenja ili će zaista zločinci odgovarati za zločine koji su počinjeni nad nedužnim srpskim civilima.

Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio po svim tačkama uređenu optužnicu za zločine nad Srbima u Јošanici kod Foče.

Sud BiH je prvobitno odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine.

Tužilaštvo BiH je u roku od 24 sata uložilo žalbu na odluku Suda BiH.

U Јošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Za ove zločine optuženi su Ferid Buljubašić /70/, Ahmet Sejdić /63/, Rašid Sobo /58/, Šefko Glušac /62/, Zakir Јamak /54/, Bahrudin Muhić zvani Bane /59/, Adem Fehrić /61/, Mustafa Poljo zvani Musa /58/, Enver Kustura zvani Pena /56/, Muhamed Liska /50/, Sakib Čakar /66/, Izet Sejdić /67/ i Munir Nalo /53/.