latinica  ћирилица
22/09/2023 |  19:40 ⇒ 19:40 | Autor: SRNA

Ostojić: Pravda u predmetu Јošanica konačno da bude zadovoljena

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić nada se da će u sudskom procesu koji slijedi u predmetu Јošanica pravda konačno biti zadovoljena, te da će počinioci monstruoznog zločina biti adekvatno kažnjeni.
Radan Ostojić - Foto: RTRS
Radan OstojićFoto: RTRS

Ostojić je rekao da Boračka organizacija pozdravlja odluku o potvrđivanju optužnice protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH zbog zločina počinjenog nad srpskim civilima u Јošanici, kod Foče, jer je to logičan, pravedan i jedini mogući ishod dosadašnjeg toka sudskog procesa.

- Nažalost, do potvrđivanja optužnice došlo je tek nakon žalbe Tužilaštva i iskazanog ogorčenja javnosti zbog prvobitne odluke da se optužnica odbaci. Nadamo se da će u sudskom procesu koji će uslijediti pravda konačno biti zadovoljena, da će žrtve zločina konačno dobiti određenu satisfakciju - poručio je Ostojić.

Prema njegovim riječima, dosadašnje iskustvo pokazuje da je potreban oprez u vezi s nastavkom i ishodom suđenja, jer su pravosudni organi BiH, među kojima i Sud BiH, mnogo puta do sada pokazali da ne sude po istim aršinima, te da su srpske žrtve manje vrijedne i važne od žrtava drugih naroda.

- Zbog toga će Boračka organizacija budno pratiti tok suđenja i ako treba staviti svoje kapacitete za utvrđivanje istine o ovom zločinu i kažnjavanje krivaca adekvatnim kaznama - zaključio je Ostojić.

Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio po svim tačkama uređenu optužnicu za zločine nad Srbima u Јošanici kod Foče.